To propozycja na szybki i łatwy deser bez pieczenia, a przy tym lekki i bardzo smaczny.
SKŁADNIKI
1 op. podłużnych
biszkoptów (200g),
500 g sera z wiaderka na
serniki,
100 g jogurtu naturalnego,
2 galaretki o smaku owoców
leśnych,
2 łyżki dżemu
jagodowego,
jagody,
dowolny sok do nasączenia
biszkoptów
WYKONANIE
1 galaretkę rozpuszczamy
w 200 ml wrzątku, studzimy. Biszkopty nasączamy sokiem. Układamy
na warstwę w blaszce wyłożonej folią. Twaróg miksujemy z
jogurtem, dodajemy dżem i tężejącą galaretkę. Połowę wylewamy
na biszkopty, układamy drugą warstwę biszkoptów. Zalewamy resztą
masy serowej. Posypujemy jagodami. Wkładamy do lodówki aż masa się
zsiądzie. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, tężejącą
wylewamy na wierzch deseru. Odstawiamy do lodówki do całkowitego
stężenia.
Ciekawa interpretacja tiramisu :)
OdpowiedzUsuń