poniedziałek, 17 czerwca 2019

Truskawkowo szpinakowa polana

Przepyszne orzezwiajace ciasto z truskawkami.


Ciasto:
2 szkl.mąki,
2 duże jajka,
¾ szkl.cukru,
½ szkl. oleju,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g mrożonego szpinaku

Krem:
500 ml śmietany 30%,
1 galaretka agrestowa

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe,
truskawki,
sok do nasączenia

WYKONANIE

Ciasto: Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej, szpinak, a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy sokiem.

Krem: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy.

Kremem przekładamy ciasto.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. wody. Truskawki obieramy z szypulek, dzielimy na pół. Układamy na kremie, zalewamy tezejaca galaretką.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubimy szpinakowe ciasto z truskawkami koniecznie podane z filiżanką aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń