poniedziałek, 23 lipca 2018

DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI I SEREM

 Pyszne drożdżóweczki z jagodami i serem, doskonale smakują z kubkiem mleka. Idealny letni podwieczorek.
 
 

 
 
SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki
2 jajka
1/4 szkl. oleju
szczypta soli

Kruszonka:
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
2 łyżki wiórek kokosowych

Nadzienie:
jagody,
200 g twarogu,
1 łyżka budyniu waniliowego,
cukier do smaku,
2 łyżki śmietany

Dodatkowo:
1 jajko


                                                              WYKONANIE

Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajko, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Ser mieszamy z budyniem i śmietaną, dosładzamy do smaku. Serem nadziewamy bułeczki,posypujemy jagodami i kruszonką. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz