Sezon na czereśnie jeszcze trwa, doskonałym pomysłem jest zrobienie drożdżówek z czereśniami i kruszonką. Ten zapach drożdżowego ciasta, który roznosi się po całym domu ... mmm
SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki
2 jajka
1/4 szkl. oleju
szczypta soli
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki
2 jajka
1/4 szkl. oleju
szczypta soli
Kruszonka:
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
2 łyżki wiórek kokosowych
Nadzienie:
czereśnie
Dodatkowo:
WYKONANIE
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w
ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy
ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski
wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajka,
mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze
wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty
ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na
20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy
składniki na kruszonkę. Drylujemy czereśnie, nadziewamy nimi
bułeczki Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz