niedziela, 8 lipca 2018

DROŻDŻÓWKI Z CZEREŚNIAMI

Sezon na czereśnie jeszcze trwa, doskonałym pomysłem jest zrobienie drożdżówek z czereśniami i kruszonką. Ten zapach drożdżowego ciasta, który roznosi się po całym domu ... mmm







SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki
2 jajka
1/4 szkl. oleju
szczypta soli

Kruszonka:
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
2 łyżki wiórek kokosowych

Nadzienie:
czereśnie

Dodatkowo:
1 jajko



WYKONANIE
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajka, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy składniki na kruszonkę. Drylujemy czereśnie, nadziewamy nimi bułeczki Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz