poniedziałek, 29 stycznia 2024

Sernik na zimno z jagodami

 Mój mąż uwielbia serniki na zimno dlatego raz na jakiś czas, choć nie pamiętam kiedy ostatni raz robiłam, postanowiłam przygotować jego ulubione ciasto w nowej wersji.





Składniki: 

Spod ciasteczkowy:

120 g ciastek wieloziarnistych

60 g rozpuszczonego masła 

2-3 łyżki masła orzechowego 


Masa serowa:

250 g twarogu półtłustego 

250 g mascarpone

200 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

4 łyżeczki żelatyny 

1/3 szkl mrożonych jagód 


Dodatkowo:

Maliny, borowki, galaretka przezroczysta 


Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Rozpuszczamy masło, studzimy. Ciastka rozdrabniamy w blenderze, dodajemy rozpuszczone masło oraz masło orzechowe. Tak przygotowaną masą wykładamy spod tortownicy. Odkładamy do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzatku. Twaróg miksujemy z mascarpone, cukrem i śmietanka. Dodajemy ostudzona żelatyne, dzielimy na 2 części, do 1 części dodajemy zmiksowane jagody. Wykladamy na przemian na spod ciasteczkowy.

Galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku. 

Na masie serowej układamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz