wtorek, 30 czerwca 2020

Dyniowe bułeczki z serem

Najlepsze bułeczki z serem.






Składniki:

Ciasto:
ok. 400 g mąki pszennej,
150 ml ciepłego mleka,
100 ml pure z dyni,
30 g drożdży,
2 łyżki cukru,
2 jajka,
25 g rozpuszczonego masła

Farsz:
200 g twarogu,
1 żółtko,
2 łyżki cukru,
skórka otarta z pomarańczy


WYKONANIE
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy farszem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku.
Roladę ucinamy na skosy, tworząc trójkąty. Środek każdego trójkąta przyciskamy trzonkiem drewnianej łyżki, układamy na blasze. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem.

3 komentarze:

  1. Jakie pyszności! Poproszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułeczki przepysznie się prezentują :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżowe wypieki z dynią :) a Twoje bułeczki wyglądaja kusząco :)

    OdpowiedzUsuń