niedziela, 21 czerwca 2020

Truskawkowe niebo

Lekkie ciasto z truskawkami


























Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szkl.mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa truskawkowa:
0,5 kg truskawek,
2 galaretki truskawkowe,
400 ml wrzątku

Masa cytrynowa:
200 ml wrzątku,
1 galaretka cytrynowa,
400 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru


Wykonanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy żółtka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Przelewamy do formy o wymiarach 24x38 cm. Pieczemy ok. 15 minut.

Masa truskawkowa: Galaretki rozpuszczamy w 2 szkl.wrzatku. Tezejace mieszamy ze zmiksowanymi truskawkami. Wylewamy na wystudzony biszkopt. Zostawiamy w lodówce do całkowitego stężenia.

Masa cytrynowa: Galaretkę rozpuszczamy w szkl.wrzatku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, a na końcu tezejaca galaretkę. Mieszamy, wylewamy na zastygnieta masę truskawkową. Gdy masa stężeje, układamy herbatniki.







2 komentarze:

  1. Nazwa idealnie pasuje do ciasta. To jest prawdziwe niebo w ustach. Wygląda pięknie! Łał!

    OdpowiedzUsuń
  2. Deser, który zasmakuje każdemu!

    OdpowiedzUsuń