wtorek, 6 czerwca 2017

KOKOSOWE PLACUSZKI (fit)

Po otrzymaniu paczki z produktami TARGROCH, stwierdziłam, że pierwszym produktem, który przetestuję będzie mąka kokosowa. Zainspirowałam się przepisem pochodzącym z tego bloga, który lekko zmodyfikowałam zamieniając erytrol na cukier kokosowy, który nadał pięknego koloru moim placuszkom. 
Mąka kokosowa nie zawiera glutenu, a także stanowi źródło błonnika, niezbędnego w naszej diecie.






SKŁADNIKI
 Ciasto:
3 jajka,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru kokosowego,
szczypta soli,
4 łyżki mleka,
1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego


Dodatkowo:
owoce,
jogurt truskawkowy,
olej kokosowy do smażenia


WYKONANIE

 
 
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w blenderze, miksujemy na gładką masę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju, gdy będzie rozgrzana kładziemy po łyżce ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja podałam z jogurtem truskawkowym i borówkami.




Placuszki zaserwowałam na talerzyku pochodzącym z Galeria Cuda Świata .

1 komentarz:

  1. Placuszki prezentują się bardzo apetycznie :) Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń