czwartek, 8 czerwca 2017

LEŚNE CHIA

Pyszny deser z szałwią hiszpańską, która jest bogata w składniki odżywcze. Te niepozorne, małe, czarne kuleczki są źródłem przeciwutleniaczy, kwasów omega-3, błonnika, białka oraz witamin. Możemy ją stosować do koktajli, smoothie, ciast, deserów i sałatek.






SKŁADNIKI 

1 szkl. jogurtu naturalnego,
1/3 szkl. jagód lub borówek,
odrobina cukru,
½ szkl. truskawek,
3 łyżeczki nasion chia




 WYKONANIE

Jogurt miksujemy z cukrem i jagodami lub borówkami, dodajemy nasiona chia, mieszamy a następnie przekładamy do pucharków, odstawiamy na kilka godzin aż napęcznieje. Przed podaniem miksujemy truskawki, takim musem zalewamy warstwę jogurtową z chia. Dekorujemy borówkami i świeżą miętą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz