poniedziałek, 15 maja 2017

ORKISZOWE PIZZERINKI Z SALAMI

Doskonała przekąska np. na piknik.

 



 


SKŁADNIKI

Ciasto:
30 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
150 g mąki orkiszowej,
150 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy,
½ łyżeczki soli,
¾ szkl. ciepłej maślanki,
5 łyżek ciepłej wody



Nadzienie:
8 plastrów salami
sos pomidorowy (taki jak do pizzy),
kilka plastrów salami,
kawałek czerwonej papryki marynowanej,
125 g mozzarelli

WYKONANIE

Ciasto:
W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, robimy kulkę, rozpłaszczamy, w środku robimy wgniecienie, smarujemy sosem, układamy salami, ser, pieczarki i paprykę. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz