niedziela, 31 marca 2019

DWUKOLOROWA BABKA WIELKANOCNA


Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego też mam dla Was przepis na prostą babkę, bo nie może jej zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Typowa babka piaskowa wzbogacona sokiem pomarańczowym Hortex z pewnością przypadnie każdemu do gustu.








SKŁADNIKI
 
 4 jajka,
250 g mąki pszennej,
150 g mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
250 g miękkiej margaryny,
1/4 szkl. soku pomarańczowego Hortex,
¼ szkl. suszonej żurawiny,
2 łyżki kakao,
szczypta soli 

Dodatkowo:
olej do wysmarowania formy,
wiórki kokosowe,
cukier puder


Lukier pomarańczowy:
½ szkl. cukru pudru,
            1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex 


WYKONANIE

Formę na babkę o pojemności 1.5 l z kominem smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąki, proszek do pieczenia, sok pomarańczowy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. Na formę wylewamy jasną masę, posypujemy suszoną żurawiną. Wykładamy ciemną masę, wyrównujemy. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.



#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz