poniedziałek, 19 lutego 2018

CIASTKA Z FIGAMI I DAKTYLAMI

Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig i daktyli.









SKŁADNIKI

Nadzienie:
130 g suszonych fig,
4 daktyle

Ciasto:
150 g mąki pszennej,
40 g cukru pudru,
50 g masła,
2 łyżki śmietany,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 żółtko

Dodatkowo:
cukier puder





WYKONANIE

Nadzienie:
Owoce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy, a następnie blendujemy.

Ciasto:
Składniki na ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce 30 minut. Dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na wąski prostokąt. Na środek nakładamy nadzienie, zawijamy w rulon. Dzielimy na części. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy a następnie posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz