Pyszne kruche ciasteczka z nadzieniem z suszonych fig i daktyli.
SKŁADNIKI
Nadzienie:
130 g suszonych fig,
4 daktyle
Ciasto:
150 g mąki pszennej,
40 g cukru pudru,
50 g masła,
2 łyżki śmietany,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 żółtko
Dodatkowo:
cukier puder
WYKONANIE
Nadzienie:
Owoce zalewamy wrzątkiem, odstawiamy
na 15 minut. Po tym czasie odsączamy, a następnie blendujemy.
Ciasto:
Składniki na ciasto zagniatamy,
chłodzimy w lodówce 30 minut. Dzielimy na 2 części. Każdą część
rozwałkowujemy na wąski prostokąt. Na środek nakładamy
nadzienie, zawijamy w rulon. Dzielimy na części. Pieczemy 20-25
minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy a następnie posypujemy
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz