czwartek, 1 lutego 2018

CIASTKA Z CIECIORKI

Ciastka z cieciorki? Kto by pomyślał, a jednak są przepyszne. Są to ciasteczka bez mąki, z dodatkiem masła orzechowego, miechunki i żurawiny.









SKŁADNIKI

1 puszka cieciorki,
5 łyżek masła orzechowego,
4 łyżki cukru trzcinowego,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
50 g posiekanej gorzkiej czekolady,
po 1 łyżce pokrojonej miechunki suszonej Helio i żurawiny,
szczypta soli






WYKONANIE
 


Cieciorkę dokładnie płuczemy, osączamy. Przekładamy do blendera, dodajemy masło orzechowe, cukry, sól, proszek i sodę, miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy czekoladę, miechunkę i żurawinę. Formujemy kulki, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.









3 komentarze:

  1. Z cieciorki można stworzyć cuda :) A ciasteczka to musi być coś!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne i pyszne ciacha, w sam raz do wieczornego filmu i cappuccino :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciastek z cieciorki jeszcze nie jadłam, ciekawy pomysł. =)

    OdpowiedzUsuń