niedziela, 27 listopada 2016

PIECZEŃ Z KURCZAKIEM

Pieczeń doskonała zarówno na zimno na kanapki, jak również na ciepło na obiad, wystarczy pokroić w grube plastry, polać sosem , np. pieczarkowym i podać ziemniaczki, pychotka!!! Do pieczenia użyłam form od firmy PAPILART, które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką.





SKŁADNIKI

0,5 kg mięsa mielonego,
15 dag polędwiczek z kurczaka,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
½ łyżeczki majeranku,
1 łyżka majonezu,
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól, pieprz

WYKONANIE

Kurczaka tniemy na mniejsze paski, marynujemy w majonezie i przyprawie do kurczaka.
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez przez praskę, bułką tartą i jajkami, wyrabiamy dokładnie masę. Przekładamy na dno formy do 2 foremek (lekko wysmarowanych olejem) po połowie masy z mięsa mielonego, układamy kawałki kurczaka, przykrywamy resztą mięsa mielonego, posypujemy majerankiem. Pieczemy 40 min w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz