niedziela, 30 września 2018

SERNICZEK CZARNO-BIAŁY


Obłędny sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku.





SKŁADNIKI

Masa serowa:
500 g sera z wiaderka,
200 g jogutu naturalnego,
3 łyżki cukru pudru,
1 op. cukru z wanilią
5 łyżeczek żelatyny
1 op. ciasteczek (kilka odkładamy do dekoracji)



Spód:
1 op.ciasteczek Blacky,
60 g rozpuszczonego masła




WYKONANIE

Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią spożywczą. Ciastka blendujemy, dodajemy lekko schłodzone płynne masło, mieszamy. Wykładamy masę na tortownicę, równomiernie dociskamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Masę serową miksujemy z jogurtem, dodajemy cukier puder i waniliowy, dodajemy wystudzoną żelatynę. Następnie dodajemy pokruszone ciasteczka, mieszamy łyżką. Całość wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy połówki ciastek. Odstawiamy do całkowitego stężenia na ok. 4 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz