poniedziałek, 12 września 2016

UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

w sezonie śliwkowym koniecznie musicie wypróbować to ciasto, jest szybkie i pyszne



SKŁADNIKI
Forma o wym. 20x28 cm:
3 jajka,
3/4 szkl. cukru,
1 1/2 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
olejek waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
śliwki ze słoika,
cukier waniliowy,
bułka tarta i masło do wysmarowania formy



WYKONANIE
Jajka ucieramy z cukrem na kogel mogel, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, a na końcu aromat. Przekładamy do formy wysmarowanej bułką tartą i masłem, na wierzchu ciasta układamy osączone śliwki skórką do dołu, posypujemy cukrem waniliowym. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach
Użyłam domowych śliwek ze słoika, ale doskonale sprawdzą się również świeże.

2 komentarze: