niedziela, 18 września 2016

SCHAB Z WARZYWAMI

to propozycja na niedzielny obiad, który praktycznie sam się robi, wystarczy włożyć składniki do rękawa i upiec


 

SKŁADNIKI

5 plastrów schabu,
2 łyżki musztardy francuskiej,
½ łyżeczki miodu,
½ łyżeczki soli,
pieprz,
słodka i ostra papryka

5 ziemniaków,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
5 pieczarek,
3 marchewki,
sól,
pieprz,
1 łyżka przyprawy do ziemniaków,
3 łyżki oliwy z oliwek



WYKONANIE
 
Mięso przygotowujemy dzień wcześniej (wtedy mięso będzie bardzo aromatyczne). Każdy plaster schabu kroimy na 2 części, lekko rozbijamy tłuczkiem. Musztardę mieszamy z miodem oraz przyprawami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso, odstawiamy na noc do lodówki.

Obieramy warzywa. Ziemniaki i pieczarki kroimy w półplasterki. Cebulę w pióra, marchew i paprykę w paski. Ziemniaki obsypujemy przyprawą do ziemniaków, mieszamy z resztą warzyw, posypujemy przyprawami do smaku. Warzywa wkładamy do rękawa, na środku układamy mięso. Zawiązujemy rękaw. Pieczemy ok 50-60 min w 180 stopniach.


2 komentarze: