sobota, 12 sierpnia 2023

Styropian z jagodami

 Ciasto styropian to inaczej sernik bez sera, z dodatkiem jagód stanowi idealne połączenie na coś słodkiego do kawy. Jest bardzo delikatne, pianka jogurtowa lekka jak piórko, a jagody dodają smaku całości.




SKŁADNIKI
Ciasto: (blaszka 25x38 cm)
250 g masła,
1/2 szkl. cukru,
5 żółtek,
3 szkl. mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
800 g jogurtu naturalnego,
3/4 szkl. cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
5 białek,

Dodatkowo: 
1 szkl. jagód,
1 łyżka mąki ziemniaczanej 

WYKONANIE

Ciasto: 
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części: mniejsza i większą.
Większą rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, drugą wkładamy do zamrażarki.


Masa: 
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budynie, delikatnie mieszamy, a na końcu jogurt. 






Wylewamy na ciasto, układamy jagody wymieszane z maka ziemniaczaną, na wierzch ścieramy resztę ciasta. 
Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopniach. 
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz