środa, 14 sierpnia 2019

Strombolli z kurczakiem, cukinią i papryką

Pyszne bułeczki o smaku pizzy z bogatym nadzieniem.






SKŁADNIKI

Ciasto:
30 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy ,
ok. 2,5 szkl. mąki,
1 szkl. ciepłej wody,
1 jajko

Nadzienie:
1 upieczona pierś z kurczaka,
½ małej cukini,
5 pieczarek,
½ czerwonej papryki
kulka mozarelli

Sos:
2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia

Dodatkowo:
jajko


WYKONANIE:

Cukinię, pieczarki i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju aż zmiękną.
Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę, sól, oliwę,jajko, szybko wyrabiamy. Przekładamy do miski, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na prostokąty, smarujemy ketchupem wymieszanym z koncentratem. Na środku wzdłuż układamy pokrojonego kurczaka oraz warzywa, a na końcu pokrojoną w plastry mozarellę. Po obu bokach ciasta nacinamy paski, zakładamy je do siebie tworząc a'la warkocz. Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Podajemy z ulubionym sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz