Ciasto drożdżowe jest dobre o każdej porze, na śniadanie, deser czy podwieczorek. Kubek ciepłego mleka czy szklanka kawy i nic więcej do szczęścia nie trzeba.
SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży,
80 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 200 g mąki,
2 żółtka,
¼ szkl. oleju
Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy,
350 ml mleka,
1 łyżka cukru
Kruszonka:
3 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
2 łyżki płatków migdałowych
Dodatkowo:
żółtko
WYKONANIE
Masa budyniowa: budyń
gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, lekko studzimy.
Kruszonka: Masło, cukier
i mąki ucieramy w palcach, dodajemy płatki migdałowe.
Drożdże kruszymy w dużej misce,
zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki,
mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie
dodajemy mąkę, żółtka i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy
cienko w prostokąt, smarujemy budyniem, zawijamy w roladę i tniemy
w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180
stopniach 15-18 min.
wspaniałe:)
OdpowiedzUsuń