niedziela, 21 lipca 2019

Ślimaczki drożdżowe z budyniem

 Ciasto drożdżowe jest dobre o każdej porze, na śniadanie, deser czy podwieczorek. Kubek ciepłego mleka czy szklanka kawy i nic więcej do szczęścia nie trzeba. 






SKŁADNIKI

Ciasto:
25 g drożdży,
80 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 200 g mąki,
2 żółtka,
¼ szkl. oleju

Masa budyniowa:
1 budyń waniliowy,
350 ml mleka,
1 łyżka cukru

Kruszonka:
3 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
2 łyżki płatków migdałowych

Dodatkowo:
żółtko


WYKONANIE
 
Masa budyniowa: budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru, lekko studzimy.

Kruszonka: Masło, cukier i mąki ucieramy w palcach, dodajemy płatki migdałowe.

Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt, smarujemy budyniem, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min.


1 komentarz: