Niezastąpiona szarlotka na jesienny wieczór, ma niezwykły smak i szybko się ją robi.
SKŁADNIKI
Ciasto: tortownica o średnicy 18 cm
1 ¼ szkl. mąki,
125 g masła,
100 g serka waniliowego,
1/3 szkl. cukru,
1 żółtko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 jabłka,
cynamon,
lukier
WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy,
dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą). Większą część
rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy,
dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie,
posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta,
układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz