czwartek, 18 października 2018

SZARLOTKA CESARSKA

Niezastąpiona szarlotka na jesienny wieczór, ma niezwykły smak i szybko się ją robi.

 

 

 







SKŁADNIKI

Ciasto: tortownica o średnicy 18 cm
1 ¼ szkl. mąki,
125 g masła,
100 g serka waniliowego,
1/3 szkl. cukru,
1 żółtko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 jabłka,
cynamon,
lukier

WYKONANIE

Składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą). Większą część rozwałkowujemy, wykładamy dno i boki formy. Jabłka obieramy, dzielimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy w formie, posypujemy cynamonem. Rozwałkowujemy pozostałą część ciasta, układamy na jabłkach, nacinamy na środku każdego jabłka. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz