Przepyszne eklerki z lekko kwaśnym kremem śmietankowo-serowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki.
SKŁADNIKI
Ciasto parzone:
1 1/5 szkl. mąki,
1 szkl. wody,
125 g margaryny,
4 jajka,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 szkl. śmietany kremówki,
200 g serka kremowego,
2 łyzki cukru pudru
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki,
polewa czekoladowa
WYKONANIE
Ciasto parzone: Margarynę
zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić
od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski.
Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1
jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto
przekładamy do rękawa cukierniczego.
Za pomocą rękawa cukierniczego
wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po
wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki.
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy
eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch kremu wykładamy
po łyżeczce dżemu. Wierzch eklerek polewamy polewą.
Mimo że po świętach człowiek przejedzony to takim eklerkiem się chętnie poczęstuje
OdpowiedzUsuń