W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć miodowych ciast, tradycyjną wersję miodownika wzbogaciłam dodatkiem masy orzechowej, którą posmarowałam wierzch ciasta. Lekko słona masa z kawałkami orzechów świetnie się komponuje w tym zestawieniu. Koniecznie musicie spróbować.
SKŁADNIKI
CIASTO:
60 dag mąki
20 dag cukru
10 dag masła
10 dag płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 proszku do pieczenia
2 jajka
11 łyżeczek mleka
KREM:
1 kostka masła
15 dag cukru pudru
1/2 l mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru
zapach migdałowy
Dodatkowo:
masa orzechowa firmy Helio
kilka kostek gorzkiej czekolady
mocna herbata do nasączenia blatów
WYKONANIE
CIASTO: Mąkę wysypujemy na
stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek,
dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki.
Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w
formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy
ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
KREM: Mleko i cukier zagotowujemy.
Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym
ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem,
dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat.
Blaty ciasta nasączamy herbatą,
przekładamy kremem. Wierzch smarujemy masą orzechową, robimy esy-floresy rozpuszczoną czekoladą.