Przepyszne eklerki z lekko kwaśnym kremem śmietankowo-serowym z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki.
SKŁADNIKI
Ciasto parzone:
1 1/5 szkl. mąki,
1 szkl. wody,
125 g margaryny,
4 jajka,
szczypta soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1 szkl. śmietany kremówki,
200 g serka kremowego,
2 łyzki cukru pudru
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki,
polewa czekoladowa
WYKONANIE
Ciasto parzone: Margarynę
zagotowujemy z wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia i solą, energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić
od garnka i zrobi się kula, przekładamy do miski.
Do ostudzonego ciasta dodajemy po 1
jajku, ucieramy aż powstanie jednolite ciasto. Gotowe ciasto
przekładamy do rękawa cukierniczego.
Za pomocą rękawa cukierniczego
wyciskamy ciasto na eklerki. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. Po
wystudzeniu ostrym nożem przecinamy eklerki.
Krem:
Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier puder, a na końcu serek. Tak przygotowanym kremem napełniamy
eklerki za pomocą rękawa cukierniczego, na wierzch kremu wykładamy
po łyżeczce dżemu. Wierzch eklerek polewamy polewą.