wtorek, 31 marca 2020

Zielone gofry

Gofry w kolorze zielonym to idealna propozycja na wiosenne śniadanie.

 

Składniki:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
4 łyżki oleju,
sól, pieprz


Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Żółtka miksujemy z mlekiem, wodą i olejem, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodajemy szpinak a na końcu pianę ubitą z białek. Mieszamy. Ciasto pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. serkiem i warzywami sezonowymi.

poniedziałek, 30 marca 2020

Kolorowa tarta

Pyszna propozycja na obiad lub kolację.

 

 

Składniki
Ciasto:
10 dag masła
1 jajko
ok.1,5 szkl. mąki
łyżka śmietany
szczypta soli

Farsz:
mieszanka mrożonych warzyw: brokuł, kalafior, marchewka
25 dag fety
20 dag kiełbasy
10 dag żółtego sera
1/2 szkl. śmietany
2 jajka
sól, pieprz, zioła prowansalskie



Wykonanie






Ciasto: Z masła, mąki, śmietany, jajka i soli zagniatamy ciasto. Wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Wylepiamy formę (u mnie 20 x 26 cm) i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Farsz: Warzywa gotujemy, kiełbasę kroimy w półplastry. Fetę kroimy w kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę mieszamy z jajkami, połową sera żółtego, solą i pieprzem i ziołami. Na ciasto wykładamy kiełbasę, warzywa i fetę. Zalewamy masą śmietanową. Posypujemy resztą sera. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach.

niedziela, 29 marca 2020

Torcik z mlekiem w proszku

Kakaowe wilgotne blaty ciasta przełożone masą z mleka w proszku oraz musem malinowym, a całość oblana czekoladą. 







Składniki 
Ciasto:
200 g mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
160 g cukru,
150 ml coca coli,
100 ml oleju,
2 jajka
Krem:
½ szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 cukier waniliowy
2 szkl. mleka w proszku,
200 g masła
Mus malinowy: 
1 galaretka malinowa,
120 g malin
Polewa czekoladowa:
50 g czekolady gorzkiej,
50 g czekolady mlecznej,
1 łyżka masła 

Dodatkowo: 
kawa do nasączenia ciasta




Ciasto: W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre – następnie łączymy razem, przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na pół. Nasączamy kawą

Krem:Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku.
Mus malinowy: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Maliny miksujemy, mieszamy z galaretką.
Polewa: Czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. 

Przełożenie ciasta: W tortownicy układamy pierwszy blat ciasta, smarujemy 1/3 kremu, wykładamy tężejący mus malinowy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smarujemy 1/3 kremu, przykrywamy ciastem. Wierzch smarujemy resztą kremu. Całość oblewamy ostudzoną polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce.




czwartek, 26 marca 2020

CHRUPIĄCE CIASTECZKA

Uwielbiam ciastka na bazie płatków owsianych oraz dodatku różnych ziaren. Idealnie smakują z filiżanką gorącej kawy.





SKŁADNIKI
1 szkl. mąki pszennej,
 1/2 szkl. słonecznika,
  1/2 szkl. płatków owsianych,
1/2 szkl. płatków jaglanych
180 g masła,
1 łyżka kakao, 
2 łyżki wiórek kokosowych,
1/3 szkl. cukru ,
1 łyżka masła orzechowego,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE 
Miękkie masło miksujemy z cukrem oraz masłem orzechowym, dodajemy mąkę, kakao, proszek, a na końcu płatki owsiane, jaglane, wiórki kokosowe i słonecznik. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.