W zakamarkach zamrażarki znalazłam jeszcze trochę jagód, więc postanowiłam zrobić kruchą tartę z jagodami, pychotka.
SKŁADNIKI
Ciasto:
½ kostki margaryny,
1i 1/3 szkl. mąki,
3 łyżki cukru,
1 łyżka kwaśnej śmietany,
1 łyżka kakao
Krem:
200 g sera kremowego philadelphia,
200 g śmietany 36 %,
3 łyżki cukru pudru,
½ szkl. jagód
4 łyżeczki żelatyny,
1/3 szkl. wrzątku
Dodatkowo:
gorzka czekolada lub polewa
WYKONANIE
Ciasto: Formę do tarty o średnicy 26 cm
smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą.Wszystkie składniki
szybko zagniatamy. Ciastem wylepiamy formę, nakłuwamy widelcem,
wkładamy do lodówki na 20 minut. Schłodzone ciasto wkładamy do
nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy 20 minut.
Krem: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, a następnie serek. Na końcu
dodajemy jagody oraz przestudzoną żelatynę. Wylewamy na ostudzone
ciasto, wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Talerzyk, na którym zaserwowałam tartę pochodzi z Galerii Cuda Świata .