Kilkuwarstwowe ciasto z orzeźwiającą galaretką i malinami, dwoma kremami oraz biszkoptami nasączonymi w kawie.
SKŁADNIKI:
Biszkopt: blaszka i wymiarach 20x26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem kajmakowy:
125 g mascarpone,
200 g masy kajmakowej
Krem z białą czekoladą:
200 ml śmietany kremówki,
¾ tabliczki białej czekolady,
125 g mascarpone
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty,
1 szkl. mocnej kawy,
1 galaretka malinowa,
maliny,
kawa Inka lub kakao do posypania
WYKONANIE:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białka. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,ubijamy aż się
rozpuści. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do
blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180
stopniach. Po wystudzeniu nasączamy kawą.
Krem kajmakowy:
Mascarpone mieszamy z kajmakiem.
Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę
a na końcu mascarpone.
Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl.
wrzątku.
Przełożenie ciasta:
Blaszkę wykładamy folią aluminiową.
Na dnie układamy biszkopt kakaowy, smarujemy kremem kajmakowym,
układamy biszkopty nasączone w kawie, zalewamy tężejącą
galaretką, układamy maliny. Wkładamy do lodówki aż galaretka
całkowicie stężeje. Na stężoną galaretkę wykładamy krem z
białą czekoladą. Układamy biszkopty nasączone w kawie.
Posypujemy kawą, kakao lub startą czekoladą.