czwartek, 30 stycznia 2020

Rarytas z galaretką i malinami

Kilkuwarstwowe ciasto z orzeźwiającą galaretką i malinami, dwoma kremami oraz biszkoptami nasączonymi w kawie.

 

 


SKŁADNIKI:
Biszkopt: blaszka i wymiarach 20x26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem kajmakowy:
125 g mascarpone,
200 g masy kajmakowej

Krem z białą czekoladą:
200 ml śmietany kremówki,
¾ tabliczki białej czekolady,
125 g mascarpone
Dodatkowo:
okrągłe biszkopty,
1 szkl. mocnej kawy,
1 galaretka malinowa,
maliny,
kawa Inka lub kakao do posypania



WYKONANIE:

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,ubijamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu nasączamy kawą.

Krem kajmakowy:
Mascarpone mieszamy z kajmakiem.

Krem z białą czekoladą:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę a na końcu mascarpone.

Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku.

Przełożenie ciasta:
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopt kakaowy, smarujemy kremem kajmakowym, układamy biszkopty nasączone w kawie, zalewamy tężejącą galaretką, układamy maliny. Wkładamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje. Na stężoną galaretkę wykładamy krem z białą czekoladą. Układamy biszkopty nasączone w kawie. Posypujemy kawą, kakao lub startą czekoladą.







poniedziałek, 27 stycznia 2020

Śnieżny puch z brzoskwiniami

Niezwykle lekkie, puszyste i orzeźwiające ciasto. Robi się je bardzo szybko.

 

 

 


SKŁADNIKI
Biszkopt:
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
600 g sera twarogowego z wiaderka,
2 galaretki cytrynowe,
450 ml wrzątku,
2 śnieżki.
3 łyżki cukru pudru
350 ml mleka
Posypka:
½ szkl. wiórek kokosowych,
2 łyżki masła,
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
brzoskwinie w puszce

WYKONANIE

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a później mąke i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną pergaminem. Pieczemy na złoty kolor. Ciasto studzimy. Tą samą blaszkę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy folią spożywczą. Układamy w niej wystudzony biszkopt.
Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śnieżki ubijamy z mlekiem, dodajemy twaróg oraz cukier. Na końcu dodajemy tężejące galaretki.
Brzoskwinie z puszki osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na biszkopcie. Następnie wylewamy masę serową.na biszkopt.
Posypujemy kokosem, który przygotowujemy w następujący sposób: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy kokos i cukier, prażymy na złoto, studzimy.Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.




piątek, 24 stycznia 2020

Miodownik z kajmakiem

Moje ulubione świąteczne ciasto. Tradycyjna wersja została przeze mnie wzbogacona o kajmak i biszkopty.

 





SKŁADNIKI
CIASTO:
60 dag mąki
20 dag cukru
10 dag masła
10 dag płynnego miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 proszku do pieczenia
2 jajka
11 łyżeczek mleka
KREM:
1 kostka masła
15 dag cukru pudru
1/2 l mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
2 łyżki cukru
zapach migdałowy
Dodatkowo:
mocna herbata do nasączenia blatów i biszkoptów,
podłużne biszkopty,
wiórki kokosowe,
powidła śliwkowe,
polewa czekoladowa
CIASTO: Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy suche składniki, mieszamy, robimy dołek, dokładamy masło pokrojone w kostkę oraz mokre składniki. Zarabiamy. Dzielimy na 3 części, rozwałkowujemy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem (23x38cm). Każdą część pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni.
KREM: Mleko i cukier zagotowujemy. Do gotującego mleka dodajemy rozrobioną mannę, gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną mannę oraz aromat.
Blaty ciasta nasączamy herbatą, pierwszy blat ciasta smarujemy powidłami, przekładamy kremem każdy blat. Wierzch ciasta smarujemy kajmakiem,układamy biszkopty nasączone w herbacie. Polewamy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi.


czwartek, 23 stycznia 2020

SAŁATKA Z KURCZAKIEM I FETĄ

 lekka sałatka: idealna na walentynkową kolację

SKŁADNIKI

1 pierś z kurczaka,
przyprawa do kebaba,
1 op.sera feta,
1 opakowanie mix sałat z rukolą,
½ puszki kukurydzy,
1 pomidor,
3 jajka

Sos koperkowo-ziołowy:
1 łyżka drobno posiekanego koperku,
sól,
pieprz ziołowy,
słodka i ostra papryka,
2 łyżki oleju,
2 łyżki wody,
2 łyżki oliwy z oliwek


WYKONANIE:
pierś z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawie do kebaba, smażymy na złoto. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w kostkę. Pomidora sparzamy, zdejmujemy skórkę kroimy w kostkę. Ser kroimy w kostkę. Do dużej miski wkładamy sałatę, dodajemy kurczaka, jajka, pomidora, ser i kukurydzę. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą, polewamy sałatę i gotowe.

wtorek, 21 stycznia 2020

TORTILLA NA PRZEKĄSKĘ

Szybka i smaczna przekąska na imprezę.





SKŁADNIKI


2 placki tortilli,
serek ziołowy do smarowania,
6 plastrów szynki,
garść szpinaku,
papryka czerwona,
majonez 



WYKONANIE


Placki tortilli smarujemy serkiem, układamy plastry szynki, smarujemy majonezem, układamy paprykę pokrojoną w paski, posypujemy szpinakiem. Zwijamy ciasno jak naleśnik, tniemy po skosie w 2 cm paski.



poniedziałek, 20 stycznia 2020

Serowe drożdżówki z malinami

Przepyszne drożdżówki, które doskonale smakują w towarzystwie gorącej czekolady lub kakao.








SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży,
80 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 200 g mąki,
2 żółtka,
¼ szkl. oleju


Masa serowa:
150 g twarogu,
2-3 łyżki mleka,
2 łyżki cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1 żółtko
Dodatkowo:
lukier,
maliny 




WYKONANIE


Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i mlekiem. Powstałą masą smarujemy środek ciasta,układamy maliny, zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu polewamy lukrem.

niedziela, 19 stycznia 2020

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Szybka w wykonaniu i jakże smaczna tarta, doskonale smakuje na ciepło, jak również na zimno.

Składniki:

1 op.ciasta francuskiego,
1 upieczona pierś kurczaka,
kilka pieczarek,
1 cebula,
1/2 czerwonej papryki,
sól, pieprz

Sos: 
1 jajko,
1/2 szkl. śmietany 18%,
zioła prowansalskie,
1 ząbek czosnku,
100 g startego żółtego sera

Dodatkowo:
bułka tarta




Wykonanie:

Pieczarki kroimy na większe kawałki. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki podsmażamy, doprawiamy do smaku. Mieszamy z kurczakiem pokrojonym w paski. Formę żaroodporną o średnicy 28 cm wykładamy ciastem francuskim. Podpiekamy 5 minut w 180 stopniach. Posypujemy bułką tartą, wykładamy farsz. Zalewamy sosem: wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Z pozostałego ciasta francuskiego robimy paski, układamy na cieście. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.

sobota, 18 stycznia 2020

SEROWE ROGALE Z MARMOLADĄ

Mięciutkie rogaliki z pyszną marmoladą to idealna propozycja do popołudniowej kawy.



Składniki:

1 jajko,
60 ml mleka,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
500g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
250g sera twarogowego ,
120 ml oleju,
marmolada


Wykonanie 
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
W misce mieszamy twaróg, przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i cukier waniliowy, mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy mleko oraz olej. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie, odstawiamy na 10 minut. Następnie z ciasta robimy kulki, wałkujemy w okrąg, tniemy na trójkąty, smarujemy marmoladą, zwijamy w rogala. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor ok. 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.





piątek, 17 stycznia 2020

SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH

Sernik bez pieczenia w 20 minut.



Masa serowa:
500 g twarogu,
½ kostki masła,
2 jajka,
½ szkl. mleka,
1 budyń waniliowy,
ok. ½ szkl. cukru

Polewa czekoladowa:
¼ kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
1 łyżka śmietany 18%

Formę o wymiarach 21 x 24 cm wykładamy folią

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje.
W blaszce układamy warstwę herbatników, następnie smarujemy połową masy serowej, kładziemy drugą warstwę herbatników, smarujemy resztą masy serowej, układamy herbatniki. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach.



poniedziałek, 13 stycznia 2020

MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I RODZYNKAMI

W takie pochmurne dni, jak teraz, najlepiej umilić sobie czas czymś słodkim, przedstawiam przepis na moje ulubione muffinki, które zawsze się udają. Mało składników: wilgotne, aromatyczne i pulchne, to mój niezbędnik do popołudniowej kawki.

 

SKŁADNIKI
1 1/2 szkl. mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szkl. cukru
1 jajko 
1/4 szkl. oleju
150 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki czekoladowych kropelek,
3 łyżki wiórek kokosowych,
 3 łyżki rodzynek



WYKONANIE
 
W 1 misce łączymy suche składniki. W 2 mokre. Do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek do wysokości 3/4 i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min.



niedziela, 12 stycznia 2020

Kawowe babeczki

Przepyszne babeczki dla smakoszy kawy.

 


 


Babeczki:

2 szkl. mąki pszennej,
2/3 szkl. cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki wiórek kokosowych,
2/3 szkl. mleka,
2 jajka,
100 ml oleju,
szczypta soli,
2 łyżki kawy Inka

Krem:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
3 łyżeczki kawy mielonej,
3 łyżki likieru kawowego



WYKONANIE

Babeczki:
Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki, mieszamy łyżką lub widelcem. Wypełniamy papilotki ciastem do wysokości ¾ , na wierzchu. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy na kratce.

Krem: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz likier, mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki.

sobota, 11 stycznia 2020

Tiramisu z malinami i białą czekoladą

Jedno z moich ulubionych ciast: aromat kawy, biała czekolada i maliny, czy może być coś lepszego?





Składniki:
Biszkopt:
4 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
330 ml kremówki,
250 g mascarpone,
100 g białej czekolady
(można dodatkowo osłodzić - dla mnie krem jest wystarczająco słodki)

Dodatkowo:
maliny,
okrągłe biszkopty, 
kawa Inka do posypania,
1 szkl. zaparzonej kawy 


Wykonanie

Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wylewamy na formę, pieczemy ok. 20 minut.

Krem: Śmietanę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Chłodzimy, najlepiej całą noc. Następnie ubijamy masę na sztywno, dodajemy serek mascarpone. 

Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy połową kremu, wciskamy maliny, układamy biszkopty nasączone w kawie, smarujemy resztą kremu. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone w kawie. Obsypujemy kawą inką.













czwartek, 9 stycznia 2020

DYNIOWE ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE

Puszyste drożdżówki z dodatkiem pure z dyni o pięknej barwie z nadzieniem orzechowo-cynamonowym. 


Ciasto:
ok. 400 g mąki pszennej,
150 ml ciepłego mleka,
100 ml pure z dyni,
30 g drożdży,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
3 łyżki stopionego masła,
1 łyżeczka cynamonu,
80 g orzechów włoskich
3 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
lukier,
kilka łyżek mleka
WYKONANIE
Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło oraz pure z dyni. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i cynamonem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 15 kawałków.

Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.

Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.




 

środa, 8 stycznia 2020

Proste ciasto marchewkowe z orzechami


 Typowo jesienne ciasto do kawy lub herbaty. Idealny pomysł na jesienne popołudnie.




SKŁADNIKI

forma na babkę z kominem o średnicy 28cm

300 g obranej marchewki
1 szklanka cukru
3 duże jajka
200 ml oleju
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
250 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
garść orzechów włoskich



                                                                     



Wykonanie:

Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, oraz pozostałe suche składniki, na końcu dodajemy marchew i orzechy. Pieczemy 30-35 min w 180 stopniach.Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.