pyszna babka z dodatkiem alkoholu, idealna na sylwestra i karnawał
SKŁADNIKI
2 jajka
1,5 szkl.mąki
1czubata łyżka kakao
¾ szkl.cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ kostki margaryny
½ szkl.likieru kawowego
¼ szkl. mleka
Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
kolorowe perełki
WYKONANIE
Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy
z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Dodajemy
wystudzoną margarynę, na końcu dodajemy likier. Gdy ciasto jest
zbyt gęste dodajemy mleko. Pieczemy w podłużnej formie ok. 45-50
min. w 180 stopniach.
Po wystudzeniu polewamy polewą:
rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do
uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i
mieszamy.
Polewamy wystudzone ciasto.