Pyszne orzeźwiające ciasto, z masą z zielonego soku, lekką pianką wiśniową, herbatnikami w czekoladzie, zalane galaretką ... pychotka
SKŁADNIKI
Biszkopt: blaszka 24x 38 cm
5 jajek,
1 szkl. mąki tortowej + 1 łyżka mąki
ziemniaczanej,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju
Masa zielona:
900 ml soku zielonego Pysio,
3 budynie śmietankowe
Masa różowa:
330 ml śmietany 30%,
1 serek Danio (125g),
1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
2 galaretki agrestowe
WYKONANIE:
Żółtka oddzielamy od
białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie
żółtka. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem, dodajemy do masy, a na
końcu olej, wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na formę
wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka ok. 20
min.w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzony biszkopt można lekko
nasączyć np. sokiem pomarańczowym.
W 1 szkl. soku rozrabiamy budynie,
resztę zagotowujemy. Do gotującego soku dodajemy rozrobiony budyń,
zagotowujemy. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, studzimy.
Masa różowa:
W ¾ szkl. wrzątku rozrabiamy
galaretkę, studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy serek,
a na końcu tężejącą galaretkę. Wykładamy na zieloną masę, na
wierzchu układamy ciastka.
Całość zalewamy tężejącą galaretką
rozrobioną w 700 ml wrzątku.
Ciasto przechowujemy w lodówce.