czwartek, 28 lutego 2019

SEREOWE MINI PĄCZKI Z CYNAMONEM

W Tłusty Czwartek obowiązkowo domowy wypiek w postaci mini pączków.  Posypka z cukru i cynamonu nadaje pączkom niezwykłego smaku.







SKŁADNIKI

250 g twarogu,
2 jajka,
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy
olej do smażenia
cukier,
cukier puder,
cynamon


WYKONANIE



Wszystkie składniki oprócz oleju umieszczamy w misie, mieszamy ze sobą. W rondlu rozgrzewamy olej. Ręce natłuszczamy w oleju, formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego, wkładamy do rozgrzanego tłuszczu, smażymy na złoty kolor. Pączusie w trakcie smażenia same się obracają.
Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym, następnie obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem lub w cukrze pudrze.

sobota, 23 lutego 2019

A'la tiramisu z galaretką

Pyszne orzeźwiające ciasto z biszkoptami nasączonymi kawą oraz lekkim kremem, idealne do niedzielnej kawy.

 

 

SKŁADNIKI

Biszkopt:
3 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
300 ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 serki homogenizowane waniliowe,
4 łyżeczki żelatyny

Poncz:
250 ml wrzątku,
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
dżem wiśniowy,
100 g podłużnych biszkoptów,
1 galaretka wiśniowa




WYKONANIE

Biszkopt:
Formę o wymiarach 20x26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na formę, pieczemy ok.15 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy serki, a następnie przestudzoną żelatynę.

Poncz:
We wrzątku rozpuszczamy kawę, dodajemy wódkę, studzimy.

Przełożenie:
Biszkopt nasączamy ponczem, smarujemy dżemem oraz połową kremy. Na kremie układamy nasączone w ponczu biszkopty, lekko dociskamy, smarujemy resztą kremu. Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, gdy zacznie tężeć wylewamy na wierzchnią warstwę kremu. Chłodzimy w lodówce aż galaretka stężeje.





wtorek, 19 lutego 2019

KAKAOWY OMLET

Pyszne pełnowartościowe śniadanie to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia.



 


 SKŁADNIKI

2 jajka,
2 łyżki mąki,
2 łyżki mleka,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki masła,
szczypta soli

Dodatkowo:

2 łyżki serka mascarpone wymieszane z 2 łyżkami śmietany i odrobiną cukru pudru,
konfitura malinowa,
cząstki brzoskwini lub dżem brzoskwiniowy




WYKONANIE
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie mąkę, mleko i kakao - delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto.

sobota, 16 lutego 2019

MURZYNEK Z ORZECHAMI

 Szybkie kakaowe ciasto z dodatkiem jagód i orzechów włoskich.






SKŁADNIKI
Ciasto:
2 jajka
1 szkl. cukru
100 g masła
3 łyżki konfitury jagodowej
2 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:
1/3 kostki masła,
4 łyżki cukru,
4 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
4 łyżki kakao





WYKONANIE

Ciasto: Blaszkę o wym. 20x24 cm wykładamy pergaminem. Orzechy siekamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy  po kolei resztę składników, mieszamy i wylewamy na formę. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto polewamy polewą.
Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników.



środa, 13 lutego 2019

TIRAMISU BEZ JAJEK

Pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia, dla smakoszy kawy i nie tylko. Smakuje wyśmienicie i szybko się robi. Ciasto zrobiłam w wersji bezalkoholowej, ale można też dodać kilka kropli wódki do ponczu.





SKŁADNIKI

1 op. podłużnych biszkoptów (200g),
250 g serka mascarpone,
250 g śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
aromat waniliowy,
kakao do oprószenia,
1 szkl. mocnej kawy




WYKONANIE

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie ser i aromat waniliowy. Formę wykładamy folią, połowę biszkoptów nasączamy w kawie, układamy w formie po dwa rzędy. Smarujemy połową kremu, posypujemy kakao, układamy drugą warstwę biszkoptów. Smarujemy pozostałym kremem. Wierzch posypujemy kakao. Chłodzimy całą noc w lodówce.


sobota, 9 lutego 2019

CALZONE Z KURCZAKIEM, FETĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Dziś międzynarodowy dzień pizzy, dlatego dziś proponuję Wam pizzę w innej formie, calzone, czyli pizza-pieróg.To pyszna i sycąca propozycja obiadowa.

 

 


SKŁADNIKI


Ciasto:
ok. 3 szkl. mąki pszennej,
20 g świeżych drożdży,
250 ml ciepłego mleka,
1/3 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 rozkłócone jajko,
zioła prowansalskie do posypania

Nadzienie:
200 g szpinaku mrożonego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
1 pierś z kurczaka,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka,
100 g sera feta,
4 suszone pomidory,
4 łyżki startego żółtego sera

Dodatkowo:
przecier pomidorowy


WYKONANIE

Ciasto: Mleko podgrzewamy. W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość.

Farsz: Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy olej. Obsmażamy na złoty kolor. Na maśle podsmażamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 4 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło. Każde koło smarujemy przecierem, układamy szpinak, kurczaka, kruszymy fetę, układamy pokrojone w paski pomidory, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach. 




wtorek, 5 lutego 2019

KOKTAJL JABŁKO-BANAN-KIWI

Orzeźwiający koktajl doskonały na drugie śniadanie.





SKŁADNIKI

1 banan,
2 kiwi,
1 jabłko,
½ szkl. jogurtu naturalnego


WYKONANIE
Owoce obieramy, kroimy drobniej, dodajemy jogurt, miksujemy.

niedziela, 3 lutego 2019

SEROWE CIASTECZKA Z BRZOSKWINIAMI

Serowe ciasteczka z brzoskwiniami to propozycja na niedzielny deser do kawki. 





SKŁADNIKI

200g masła,
200g twarogu półtłustego,
2 szklanki mąki,
2 żółtka,
2 łyżki zimnej wody,
białko do smarowania,
brzoskwinie z puszki,
cukier puder do posypania




WYKONANIE

Brzoskwinie kroimy w półksiężyce. Masło mrozimy ok. 1 godziny. Do miski wsypujemy mąkę, ścieramy zmrożone masło, dodajemy drobno pokruszony twaróg, żółtka oraz wodę, szybko zagniatamy. Wkładamy na pół godziny do zamrażarki. Następnie ciasto wyjmujemy z lodówki, cienko rozwałkowujemy. Szklanką wycinamy kółka, na środku układamy kawałek brzoskwini, składamy na pół, smarujemy rozkłóconym białkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem.



piątek, 1 lutego 2019

BRZOSKWINIOWY DESER Z HERBATNIKAMI

Szybki deser z kruchymi ciasteczkami, to idealna propozycja na szybki deser. 

 

 

 


 


SKŁADNIKI

200 g mascarpone,
150 g jogurtu naturalnego,
5 połówek brzoskwiń z puszki,
1 łyżka cukru waniliowego,
8 herbatników



WYKONANIE

Mascarpone mieszamy z jogurtem i cukrem. Herbatniki drobno kruszymy. Brzoskwinie blendujemy (1 odkładamy do dekoracji). Na dno pucharków wykładamy połowę serka, następnie warstwę herbatników, mus brzoskwiniowy, kolejną warstwę serka, posypujemy resztą herbatników. Wierzch zdobimy brzoskwiniami pokrojonymi w paski.