Pomysł na pyszne ciasto bez pieczenia, dla smakoszy kawy i nie tylko. Smakuje wyśmienicie i szybko się robi. Ciasto zrobiłam w wersji bezalkoholowej, ale można też dodać kilka kropli wódki do ponczu.
SKŁADNIKI
1 op. podłużnych biszkoptów (200g),
250 g serka mascarpone,
250 g śmietany kremówki,
3 łyżki cukru pudru,
aromat waniliowy,
kakao do oprószenia,
1 szkl. mocnej kawy
WYKONANIE
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier, następnie ser i aromat waniliowy. Formę wykładamy folią,
połowę biszkoptów nasączamy w kawie, układamy w formie po dwa
rzędy. Smarujemy połową kremu, posypujemy kakao, układamy drugą
warstwę biszkoptów. Smarujemy pozostałym kremem. Wierzch
posypujemy kakao. Chłodzimy całą noc w lodówce.
takie bez jajek lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuń