Kto z nas nie lubi zapiekanki z pieczarkami z budki? Dziś mam dla Was propozycję na zdrowszą wersję, bo domową i na grahamowym spodzie. Pyszna propozycja na obiad i kolację.
SKŁADNIKI
Ciasto:
30 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
150 g mąki graham,
150 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy,
½ łyżeczki soli,
¾ szkl. ciepłej maślanki,
5 łyżek ciepłej wody
Nadzienie:
kilka plastrów grubej kiełbasy,
sos pomidorowy (taki jak do pizzy),
25 dag pieczarek,
½ cebuli,
2 łyżki masła,
ketchup,
4 łyżki startego żółtego sera,
sól,
pieprz,
papryka słodka
WYKONANIE
Ciasto:
W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże
z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15
minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy
maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić
od rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe
miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, z każdej
formujemy wałek, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok 1cm.
Nadzienie:
Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki
drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, a
następnie pieczarki. Dusimy do miękkości, doprawiamy do smaku
przyprawami.
Ciasto smarujemy sosem, układamy
kiełbasę pokrojoną w plastry, pieczarki, ogórka pokrojonego w
plastry, posypujemy serem żółtym. Pieczemy ok. 25 minut w 180
stopniach.
Po upieczeniu polewamy ketchupem i
posypujemy prażoną cebulką.