Ciasto:
25 g drożdży,
1/2 szkl. ciepłego mleka,
1/2 szkl. pure z dyni
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 350 g mąki,
2 jajka,
50 g masła
Dodatkowo:
powidła,
płatki migdałowe
WYKONANIE
Drożdże kruszymy w dużej misce,
zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki,
mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie
dodajemy mąkę, jajka, pure z dyni i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto.
Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy
na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta dżemem,
zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy płatkami migdałów. Przekładamy na
formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.