Propozycja obiadu na słodko.
Składniki
Ciasto:
250 g mąki,
½ szkl. ciepłej wody,
2 łyżki oleju,
szczypta soli
Farsz:
200 g twarogu,
1 żółtko,
2 łyżki kaszy manny,
2 łyżki cukru,
1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól,
dodajemy olej a na końcu dodajemy stopniowo wodę zagniatając
ciasto. Ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy mąką do momentu
aż stanie się elastyczne. Zawijamy ciasto w folię, odstawiamy na
15 minut aby odpoczęło.
Farsz: Twaróg mieszamy z kaszą,
żółtkiem i cukrami.
Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy,
na środku układamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej
wodzie ok.3 minut od wypłynięcia. Podajemy polanę bułką tartą
zrumienioną na maśle.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz