Pyszne drożdżóweczki z jagodami i serem, doskonale smakują z kubkiem mleka. Idealny letni podwieczorek.
SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki
2 jajka
1/4 szkl. oleju
szczypta soli
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki
2 jajka
1/4 szkl. oleju
szczypta soli
Kruszonka:
4 łyżki masła,
4 łyżki cukru,
3 łyżki mąki,
2 łyżki wiórek kokosowych
Nadzienie:
jagody,
200 g twarogu,
1 łyżka budyniu waniliowego,
cukier do smaku,
2 łyżki śmietany
Dodatkowo:
1 jajko
WYKONANIE
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w
ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy
ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski
wsypujemy mąkę, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajko,
mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze
wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Z reszty
ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. Odstawiamy na
20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W palcach zagniatamy
składniki na kruszonkę. Ser mieszamy z budyniem i śmietaną,
dosładzamy do smaku. Serem nadziewamy bułeczki,posypujemy jagodami
i kruszonką. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, posypujemy
kruszonką. Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.