wtorek, 15 sierpnia 2023

Ciacho ze śliwkami, borowkami i kruszonką

Puszyste jogurtowe ciasto z dodatkiem soczystych śliwek i borowek, posypane kokosową kruszonką. 






SKŁADNIKI 

2 szkl. mąki, 

3 jajka,

3/4 szkl.cukru,

1/3 szkl.oleju,

1 szkl.jogurtu naturalnego,

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Kruszonka:

2 łyżki masła 

2 łyżki mąki 

2 łyżki cukru

2 łyżki wiórek kokosowych 


Dodatkowo:

kilkanaście śliwek 

garść borowek 


WYKONANIE 

Jajka ubijamy z cukrem na biały puch, dodajemy olej, następnie porcjami jogurt naturalny. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach 20×30 cm. 



Śliwki przekrawamy na pół, układamy na cieście skórką do dołu. Pomiedzy śliwkami układamy borowki. Posypujemy kruszonką (składniki na kruszonke lekko ze sobą zagniatamy). Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. 




sobota, 12 sierpnia 2023

Styropian z jagodami

 Ciasto styropian to inaczej sernik bez sera, z dodatkiem jagód stanowi idealne połączenie na coś słodkiego do kawy. Jest bardzo delikatne, pianka jogurtowa lekka jak piórko, a jagody dodają smaku całości.




SKŁADNIKI
Ciasto: (blaszka 25x38 cm)
250 g masła,
1/2 szkl. cukru,
5 żółtek,
3 szkl. mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
800 g jogurtu naturalnego,
3/4 szkl. cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
5 białek,

Dodatkowo: 
1 szkl. jagód,
1 łyżka mąki ziemniaczanej 

WYKONANIE

Ciasto: 
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części: mniejsza i większą.
Większą rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, drugą wkładamy do zamrażarki.


Masa: 
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budynie, delikatnie mieszamy, a na końcu jogurt. 






Wylewamy na ciasto, układamy jagody wymieszane z maka ziemniaczaną, na wierzch ścieramy resztę ciasta. 
Pieczemy ok. 50-60 minut w 180 stopniach. 
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

niedziela, 6 sierpnia 2023

Ciastka owsiano-jaglane

 Uwielbiam ciasteczka na bazie płatków owsianych i jaglanych, z dodatkiem masła orzechowego są przepyszne. Chwila mieszania i gotowe.





SKŁADNIKI
1 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. słonecznika,
1/2 szkl. płatków owsianych,
1/2 szkl. płatków jaglanych
150 g masła,
2 łyżki masła orzechowego,
1/3 szkl. cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru waniliowego,
wiórki kokosowe do obtoczenia ciastek





WYKONANIE
Miękkie masło miksujemy z cukrem, masłem orzechowym. Następnie dodajemy mąkę, proszek, a na końcu płatki owsiane, jaglane i słonecznik. Z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, obtaczamy w wiórkach kokosowych. Pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.







środa, 2 sierpnia 2023

Jagodzianki

 W sezonie jagodowym koniecznie trzeba zrobić jagodzianki. 



SKŁADNIKI

CIASTO:
350 g mąki
35 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:
2 szkl. jagód 
2 łyżki budyniu śmietankowego 
2 łyżki cukru

Kruszonka:
3 łyżki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki

Dodatkowo:
białko 


WYKONANIE 


Kruszonka: masło, cukier i mąkę rozcieramy w palcach.
Nadzienie: jagody mieszamy z budyniem i cukrem.
Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, żółtka i olej. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce co najmniej na godzinę do wyrośnięcia. Następnie z ciasta robimy wałeczek, tniemy na ok 15 kawalkow. Z każdego kawałka robimy kuleczkę, rozwałkowujemy. Na środku ciasta układamy nadzienie. Sklejamy brzegi ciasta, układając sklejeniem do góry. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozkloconym białkiem.  Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min.