wtorek, 29 sierpnia 2017

DROŻDŻÓWKI Z KAKAO

Drożdżówki z kakao przypominają mi smak dzieciństwa, podane z ciepłym mlekiem, smakują doskonale na rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Kakao wymieszałam z karobem, ale można użyć samego kakao.




SKŁADNIKI
Ciasto:
150 ml ciepłego mleka,
50 g roztopionego masła,
20 g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
2 jajka,
ok. 2 szkl. mąki pszennej

Nadzienie:
50 g rozpuszczonego masła,
1 łyżka cukru,
1 łyżka kakao,
1 łyżka karobu

Dodatkowo na kruszonkę:
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru



WYKONANIE

 
Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem wymieszanym z kakao i karobem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż dłuższego boku. Roladę tniemy na kawałki o szerokości ok. 2 cm, układamy na blasze zachowując małe odstępy. Składniki na kruszonkę mieszamy, posypujemy roladki. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.



sobota, 26 sierpnia 2017

KOSTKA BANANOWA Z KAJMAKIEM

 Przepyszne połączenie smaków: słodki kajmak, banan, herbatniki i bita śmietana. 

 

SKŁADNIKI


Biszkopt: blaszka 20x26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowy:
200 ml śmietany kremówki,
150 g serka typu Danio,
2 łyżeczki żelatyny,
¼ szkl. wrzątku

Krem toffi:
150 ml śmietany kremówki,
3 łyżki kajmaku,
1 łyżeczka żelatyny,
odrobina wrzątku

Dodatkowo:
2-3 banany,
sok z cytryny,
kakaowe herbatniki,
masa krówkowa,
wiórki czekoladowe


WYKONANIE

Ciasto: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.

Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek a następnie żelatynę.
Krem toffi: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy krówkę, a następnie żelatynę.

Przełożenie ciasta: Biszkopt smarujemy kajmakiem, układamy pokrojonego w plastry banana, skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy kremem śmietanowym, układamy warstwę biszkoptów, które można lekko nasączyć, smarujemy kremem tofii, posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy do lodówki, aby masy stężały.


czwartek, 24 sierpnia 2017

NALEŚNIKI NA SOKU POMARAŃCZOWYM

Naleśniki bez jajek już były, a teraz mam dla Was przepis na naleśniki bez dodatku mleka i cukru, idealnie puszyste, smakują znakomicie. Od teraz to będzie mój ulubiony przepis ;)

 


 

SKŁADNIKI
250 ml soku pomarańczowego,
1 jajko,
ok. 150 g mąki pszennej,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli o'Sole




WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, odstawiamy na 10 minut. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.



poniedziałek, 21 sierpnia 2017

PŁATKI JAGLANE Z NEKTARYNKĄ

Płatki jaglane na mleku z nektarynką, prażonymi płatkami migdałów, polane syropem klonowym to pomysł na szybkie, smaczne śniadanie.










SKŁADNIKI
200 ml mleka,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 nektarynka,
1 łyżka podprażonych płatków migdałów,
syrop klonowy





WYKONANIE

Mleko gotujemy z płatkami ok. 3 minut, dodajemy cukier, mieszamy. Przekładamy do miseczki. Na wierzchu układamy pokrojoną nektarynkę. Posypujemy płatkami migdałowymi. Przed podaniem polewamy syropem klonowym.


niedziela, 20 sierpnia 2017

WIŚNIOWA DELICJA

Lekkie ciasto przypominające swoim smakiem popularne ciastka delicje, ponieważ jest lekkie jak chmurka, rozpływa się w ustach i ma w sobie warstwę wiśniową z galaretką. Ciasto w wykonaniu mojej mamy, które bardzo polecam !!!





SKŁADNIKI
Biszkopt:
6 jajek,
1 szkl. mąki pszennej,
¾ szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa wiśniowa:
1 słoik wiśni drylowanych (300 ml),
1 galaretka wiśniowa

Krem śmietankowy:
300 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
100 g serka waniliowego,
2 łyżki żelatyny

Dodatkowo:
rozpuszczona czekolada lub polewa

WYKONANIE
 
Biszkopt: Blaszkę o wym 24x38 cm wykładamy pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelewamy do formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.

Masa wiśniowa:Wiśnie z sokiem zagotowujemy. W gorącym rozpuszczamy galaretkę.

Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier a na końcu lekko przestudzoną żelatynę.

Na biszkopt wykładamy tężejącą masę wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy masą śmietankową, ozdabiamy polewą.

środa, 16 sierpnia 2017

ORANGE ICE TEA

Mrożona herbata o smaku słodkiej pomarańczy, przełamana kwaśną cytryną doskonale orzeźwia
w upalne dni.

 


 


SKŁADNIKI
1 l wrzątku,
2 torebki czarnej herbaty,
1 pomarańcza,
1 cytryna,
1 łyżeczka cukru,
plastry cytryny i pomarańczy do dekoracji,
kostki lodu,
świeża mięta



WYKONANIE

Herbatę zaparzamy we wrzątku, słodzimy, wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy, studzimy. Do wystudzonej herbaty wrzucamy kostki lodu, plastry owoców oraz świeżą miętę.


wtorek, 15 sierpnia 2017

MINI TARTY Z KAJMAKIEM I BANANAMI

Banany doskonale komponują się z kruchą tartą, słodkim kajmakiem i bitą śmietaną.
Deser doskonały do kawy.

 

 

 

SKŁADNIKI

na 6 tartaletek:
Ciasto:
1 ¼ szkl. mąki krupczatki,
150 g masła,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
2 łyżki zimnej wody,
1 żółtko

Krem:
250 ml kremówki,
1 opakowanie śmietan-fix,
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
½ puszki kajmaku,
1-2 banany,
sok z cytryny,
wiórki czekoladowe do posypania

WYKONANIE

Ciasto: mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min.
Formy o średnicy 10 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Ochłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki, nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.

Na spód tartaletek nakładamy kajmak, następnie układamy plastry banana, które skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, posypujemy wiórkami czekoladowymi. Schładzamy w lodówce.



niedziela, 13 sierpnia 2017

PLACUSZKI Z SERKA WIEJSKIEGO

 Placuszki doskonałe na leniwe, niedzielne śniadanie. Doskonale smakują posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą.

 


 


SKŁADNIKI
 
150 g serka wiejskiego,
1 jajko,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka cukru waniliowego,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
cukier puder do posypania,
olej kokosowy do smażenia

WYKONANIE

Serek mieszamy z jajkiem i pozostałymi składnikami. Na patelni rozpuszczamy olej, kładziemy po 1 łyżce ciasta, smażymy placuszki na złoto z obu stron.

środa, 9 sierpnia 2017

SMOOTHIE POMARAŃCZOWO-ARBUZOWE

W upalne dni napój na bazie soku pomarańczowego oraz arbuza doskonale nas orzeźwi i ochłodzi. Polecam nie tylko podczas upałów.




SKŁADNIKI

1 szkl. soku pomarańczowego,
ok. 400 g obranego arbuza i bez pestek
kilka kostek lodu,
mięta



WYKONANIE

Arbuza, lód i sok blendujemy razem. Ozdabiamy miętą.


niedziela, 6 sierpnia 2017

SŁONECZNIKOWIEC

Kakaowe ciasto przełożone słodką pianką o smaku krówki z chrupiącym słonecznikiem, przełamane kwaskowatym dżemem wiśniowym, polane czekoladą. Doskonałe na każdą okazję.
Zainspirował mnie TEN przepis, który trochę zmodyfikowałam.

 




SKŁADNIKI
Ciasto: blaszka o wymiarach 20x26 cm

4 jajka,
1 budyń czekoladowy,
½ szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
2 czubate łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250 ml śmietanki kremówki,
200 g masy krówkowej,
2 płaskie łyżeczki żelatyny,
¼ szkl. wrzątku

Słonecznik:
100 g słonecznika,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru
 
Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:
herbata do nasączenia,
dżem wiśniowy




WYKONANIE

Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą.

Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy, Wystudzony słonecznik dodajemy do kremu, mieszamy. Na końcu dodajemy słonecznik.


Słonecznik prażony: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy (2 łyżki odkładamy do dekoracji).

Przełożenie: Ciasto smarujemy dżemem, następnie kremem, przykrywamy drugą częścią ciasta, smarujemy polewą, posypujemy słonecznikiem.









wtorek, 1 sierpnia 2017

IZOTONIK POMARAŃCZOWY

Napoje izotoniczne mają na celu wyrównanie poziomu wody i elektrolitów wydalanych z organizmu podczas wydzielania potu, a także uzupełnienie witamin i soli mineralnych oraz w niewielkim stopniu węglowodanów spalanych podczas wysiłku fizycznego. Tak podczas aktualnie trwających upałów, jak znalazł.

 


 


SKŁADNIKI

400 ml wody mineralnej,
sok z ćwiartki pomarańczy,
1 łyżeczka syropu klonowego,
szczypta soli o'Sole
listki mięty,
kilka kostek lodu



WYKONANIE

Wodę mieszamy z syropem, sokiem oraz solą. Dodajemy lód oraz borówki.