Banany doskonale komponują się z kruchą tartą, słodkim kajmakiem i bitą śmietaną.
Deser doskonały do kawy.
SKŁADNIKI
na 6 tartaletek:
Ciasto:
1 ¼ szkl. mąki
krupczatki,
150 g masła,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
2 łyżki zimnej wody,
1 żółtko
Krem:
250 ml kremówki,
1 opakowanie śmietan-fix,
1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
½ puszki kajmaku,
1-2 banany,
sok z cytryny,
wiórki czekoladowe do posypania
WYKONANIE
Ciasto:
mieszamy suche składniki, dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu
wodę i żółtko, szybko zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na
20 min.
Formy o średnicy 10 cm smarujemy
masłem i posypujemy bułką tartą.
Ochłodzone ciasto
wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki,
nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.
Krem: Śmietanę ubijamy
na sztywno, dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.
Na spód tartaletek nakładamy kajmak,
następnie układamy plastry banana, które skrapiamy sokiem z
cytryny. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę, posypujemy wiórkami
czekoladowymi. Schładzamy w lodówce.
jaki ciekawy pomysł na tartę! :D z chęcią wypróbuję w weekend :D <3
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/