piątek, 26 kwietnia 2019

GOFRY Z TWAROŻKIEM

 Chrupiące gofry w których do ciasta dodałam twarożek. 






SKŁADNIKI

125 g twarożku,
2 szkl. mąki,
1 ½ szkl. mleka,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
2 jajka,
3 łyżki oleju



WYKONANIE

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka miksujemy z twarogiem, dodajemy na przemian mleko i mąkę wymieszaną z sodą oraz solą, na końcu dodajemy olej oraz pianę z białek – delikatnie mieszamy. Gofrownicę spryskujemy olejem, nagrzewamy, pieczemy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

poniedziałek, 22 kwietnia 2019

MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWYM


Mazurek to obowiązkowa pozycja  na wielkanocnym stole.





SKŁADNIKI 

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
jajko
spora szczypta soli



Krem czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
50 g mleka

Dodatkowo:
powidła śliwkowe


WYKONANIE



Ciasto: wszystkie składniki siekamy, i zagniatamy elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wymiarach 20x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy, spód i boki wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy.



Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników.

Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.


sobota, 13 kwietnia 2019

NALEŚNIKI RAFAELLO

Chyba każdy z nas lubi naleśniki od dzieciństwa, przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, z tego ciasta wychodzą puszyste i pożywne naleśniki, z pysznym kokosowym nadzieniem.





SKŁADNIKI

Ciasto na naleśniki:
1 szkl. mleka,
¼ szkl. wody,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
mąka pszenna ok. 8-10 łyżek,
2 łyżki oleju

Nadzienie:
125 g serka mascarpone,
200 ml kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wiórek kokosowych





WYKONANIE

Ciasto: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy sól, cukier i sodę oczyszczoną oraz po łyżce mąki (mąki dodajemy tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany), na końcu dodajemy olej. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Naleśniki smarujemy nadzieniem.

Nadzienie: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie mascarpone i wiórki kokosowe.




środa, 10 kwietnia 2019

ZAPIEKANE PULPETY

Pyszna i sycąca propozycja obiadowa, w formie zapiekanych pulpetów.




SKŁADNIKI

Pulpety:
0,6 kg mięsa mielonego,
1 kajzerka,
1 jajko,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżka ziół prowansalskich
sól,
pieprz,
mąka do obtoczenia

Sos:
1 puszka krojonych pomidorów,
1szkl. bulionu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
2 ziarna pieprzu,
2 ząbki czosnku,
szczypta cukru,
1 łyżeczka bazylii



WYKONANIE

Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem, namoczoną w mleku a następnie odciśniętą bułką, przyprawami i musztardą. Masę dobrze wyrabiamy, formujemy kulki, obtaczamy w mące. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos: Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i bulion,dusimy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety. Pieczemy ok. 30-35 minut.

#pudliszki



 

wtorek, 9 kwietnia 2019

ODRYWANE BUŁECZKI Z CYNAMONEM I ORZECHAMI

 Przepyszne odrywane bułeczki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym.

 









 

 

SKŁADNIKI

Ciasto:
ok. 400 g mąki pszennej,
250 ml ciepłego mleka,
30 g drożdży,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła

Nadzienie:
3 łyżki stopionego masła,
1 łyżeczka cynamonu,
80 g orzechów włoskich
3 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:
lukier,
kilka łyżek mleka




WYKONANIE



Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i cynamonem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 17 kawałków.

Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.

Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.



Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.










poniedziałek, 8 kwietnia 2019

IMPREZOWY WIENIEC Z SALAMI

Zawijana pizza z dużą ilością farszu, idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. 

 








 

SKŁADNIKI

                     Ciasto:25 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy ,
ok. 2,5 szkl. mąki,
1, szkl. ciepłej wody,
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Nadzienie:
10 plastrów salami,
5 pieczarek,
3 łyżki kukurydzy,
pół czerwonej papryki,
1 cebula dymka
5-6 łyżek startego żółtego sera

Sos:
2 łyżki ketchupu, 
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
                       suszona bazylia




WYKONANIE



Ciasto: 
Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce. 
Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę, sól, oliwę,zioła, szybko wyrabiamy. 
Przekładamy do miski, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. 
Rozwałkowujemy na koło większe niż blacha w której ułożymy pizzę, kroimy na 15-16 trójkątów. Gotowe trójkąty układamy na blasze, tak aby podstawa zachodziła na siebie. 
Smarujemy sosem. 
Układamy pokrojone składniki: salami, pieczarki, paprykę, cebulę oraz kukurydzę i ser żółty. 
Końce trójkątów zawijamy do środka.
Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 -25 minut. Podajemy z ulubionym sosem.








#pudliszki


 

niedziela, 7 kwietnia 2019

BIAŁY MICHAŁEK - SERNIK NA ZIMNO

 Przepyszny puszysty sernik na zimno o niebanalnym smaku: biała czekolada, cukierki Michałki, krówka i orzeszki ziemne solone - raj dla podniebienia.

 










 


SKŁADNIKI

                              Spód:
160 g herbatników,
80 g masła

Masa serowa:
600 g sera twarogowego z wiaderka,
200 ml śmietany 30%,
4 łyżki cukru pudru,
4 łyżki żelatyny,
1 tabliczka białej czekolady,
10 cukierków białych Michałków

Masa z orzeszkami:
200 g kajmaku,
garść orzechów ziemnych solonych


Dodatkowo:
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
4 łyżki śmietany 30%,
podłużne biszkopty,
kilka cukierków do dekoracji




WYKONANIE


Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Masło rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy,
mieszamy z ostudzonym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki aby masa stężała.

Masa orzechowa: Orzeszki drobno siekamy, mieszamy z kajmakiem. Smarujemy spód ciasteczkami.
Biszkopty przekrawamy na pół, wykładamy boki tortownicy.

Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie twaróg i białą czekoladę. Delikatnie wlewamy ostudzoną żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy posiekane cukierki. Masę wylewamy na kajmak, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną, mieszamy do połączenia. Lekko ostudzoną wylewamy na masę serową. Całość ozdabiamy posiekanymi cukierkami.










środa, 3 kwietnia 2019

GOFRY NA SOKU POMARAŃCZOWYM

Były już gofry tradycyjne, z białkiem, marchewkowe i orzechowe, a teraz proponuję Wam gofry bez mleka, na soku pomarańczowym Hortex. Są przepyszne, do tego ulubione dodatki i mamy pomysł na leniwe słodkie śniadanie, czy też podwieczorek.

 

 

 


SKŁADNIKI

250 ml soku pomarańczowego Hortex,
ok. 250 g mąki pszennej,
3 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki rozpuszczonego masła,
szczypta soli,
olej do smażenia 



WYKONANIE

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, dodajemy żółtka, sok i masło, miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy porcjami do nasmarowanej olejem i nagrzanej gofrownicy, pieczemy na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


 #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury