Zawijana pizza z dużą ilością farszu, idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi.
SKŁADNIKI
Ciasto:25 g drożdży,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy ,
ok. 2,5 szkl. mąki,
1, szkl. ciepłej wody,
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Nadzienie:
10 plastrów salami,
5 pieczarek,
3 łyżki kukurydzy,
pół czerwonej papryki,
1 cebula dymka
5-6 łyżek startego żółtego sera
Sos:
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
suszona bazylia
WYKONANIE
Ciasto:
Drożdże rozkruszamy w dużej misce,
dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce.
Do podrośniętych drożdży
dodajemy mąkę, sól, oliwę,zioła, szybko wyrabiamy.
Przekładamy
do miski, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Rozwałkowujemy na koło większe niż blacha w której ułożymy
pizzę, kroimy na 15-16 trójkątów. Gotowe trójkąty układamy na
blasze, tak aby podstawa zachodziła na siebie.
Smarujemy sosem.
Układamy pokrojone składniki: salami, pieczarki, paprykę, cebulę
oraz kukurydzę i ser żółty.
Końce trójkątów zawijamy do
środka.
Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200
stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 -25 minut. Podajemy z ulubionym
sosem.
#pudliszki