Strony

niedziela, 7 kwietnia 2019

BIAŁY MICHAŁEK - SERNIK NA ZIMNO

 Przepyszny puszysty sernik na zimno o niebanalnym smaku: biała czekolada, cukierki Michałki, krówka i orzeszki ziemne solone - raj dla podniebienia.

 










 


SKŁADNIKI

                              Spód:
160 g herbatników,
80 g masła

Masa serowa:
600 g sera twarogowego z wiaderka,
200 ml śmietany 30%,
4 łyżki cukru pudru,
4 łyżki żelatyny,
1 tabliczka białej czekolady,
10 cukierków białych Michałków

Masa z orzeszkami:
200 g kajmaku,
garść orzechów ziemnych solonych


Dodatkowo:
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
4 łyżki śmietany 30%,
podłużne biszkopty,
kilka cukierków do dekoracji




WYKONANIE


Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy folią. Masło rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy,
mieszamy z ostudzonym masłem. Taką masą wykładamy spód tortownicy. Wkładamy do lodówki aby masa stężała.

Masa orzechowa: Orzeszki drobno siekamy, mieszamy z kajmakiem. Smarujemy spód ciasteczkami.
Biszkopty przekrawamy na pół, wykładamy boki tortownicy.

Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie twaróg i białą czekoladę. Delikatnie wlewamy ostudzoną żelatynę, mieszamy. Następnie dodajemy posiekane cukierki. Masę wylewamy na kajmak, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietaną, mieszamy do połączenia. Lekko ostudzoną wylewamy na masę serową. Całość ozdabiamy posiekanymi cukierkami.










1 komentarz: