SKŁADNIKI
Pulpety:
0,6 kg mięsa mielonego,
1 kajzerka,
1 jajko,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżka ziół prowansalskich
sól,
pieprz,
mąka do obtoczenia
Sos:
1 puszka krojonych pomidorów,
1szkl. bulionu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
2 ziarna pieprzu,
2 ząbki czosnku,
szczypta cukru,
WYKONANIE
Pulpety: Mięso mieszamy z jajkiem,
namoczoną w mleku a następnie odciśniętą bułką, przyprawami i
musztardą. Masę dobrze wyrabiamy, formujemy kulki, obtaczamy w
mące. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do
naczynia żaroodpornego.
Sos: Na patelni podsmażamy czosnek
przeciśnięty przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat
i bulion,dusimy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Doprawiamy do smaku
przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety. Pieczemy ok.
30-35 minut.
#pudliszki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz