Typowe danie kuchni teksańskiej, pożywne i ostre, w swoim składzie zawiera fasolę, mięso mielone, pomidory oraz ryż, smaku dopełnia ciągnący się ser - pychotka!!!
SKŁADNIKI
3 tortille pełnoziarniste,
30 dag mielonej łopatki wieprzowej,
½ puszki pomidorów krojonych,
150 g fasoli orzełek,
4 łyżki ryżu,
1 cebula,
1 łyżka oleju kokosowego,
sól,
pieprz,
2 papryczki chilli,
15 dag sera żółtego
Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą (namaczamy co najmniej 12 godzin), następnie zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy
na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, smażymy kilka minut.
Następnie
dodajemy pomidory oraz pokrojone papryczki, podlewamy wodą,
dodajemy ryż, przykrywamy pokrywką, dusimy aż ryż zmięknie.
Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy fasolę oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.
Na środku tortilli
układamy farsz, posypujemy startym serem, zwijamy w kopertę lub rulon (można
spiąć wykałaczkami). Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni
piekarnika na około 4 minuty. Spożywamy jeszcze ciepłe.
Rada: jeśli nie mamy fasoli orzełek możemy użyć czerwonej lub z puszki.