Strony

poniedziałek, 27 marca 2017

BURRITO

Typowe danie kuchni teksańskiej, pożywne i ostre, w swoim składzie zawiera fasolę, mięso mielone, pomidory oraz ryż, smaku dopełnia ciągnący się ser - pychotka!!!






SKŁADNIKI

3 tortille pełnoziarniste,
30 dag mielonej łopatki wieprzowej,
½ puszki pomidorów krojonych,
4 łyżki ryżu,
1 cebula,
1 łyżka oleju kokosowego,
sól,
pieprz,
2 papryczki chilli,
15 dag sera żółtego




                                            WYKONANIE



Fasolę dzień wcześniej zalewamy wodą (namaczamy co najmniej 12 godzin), następnie zmieniamy wodę, gotujemy do miękkości. 

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso, smażymy kilka minut.
Następnie dodajemy pomidory oraz pokrojone papryczki, podlewamy wodą, dodajemy ryż, przykrywamy pokrywką, dusimy aż ryż zmięknie. 

Gdy ryż będzie już miękki, dodajemy fasolę oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę.

Na środku tortilli układamy farsz, posypujemy startym serem, zwijamy w kopertę lub rulon (można spiąć wykałaczkami). Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 4 minuty. Spożywamy jeszcze ciepłe.




Rada: jeśli nie mamy fasoli orzełek możemy użyć czerwonej lub z puszki.


niedziela, 26 marca 2017

CIASTECZKA Z KASZĄ MANNĄ

 Pyszne, chrupiące ciasteczka z dodatkiem kaszy manny. 



 

 

 

SKŁADNIKI 

1/3 szkl. kaszy manny,
½ kostki masła,
1/3 szkl. brązowego cukru,
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka cukru waniliowego,
1 jajko,
1 łyżka kakao



Polewa:
30 g mlecznej czekolady,
30 g gorzkiej czekolady

WYKONANIE 


Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy do woreczka foliowego, a następnie do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy 10-15 minut w 170 stopniach. Po wystudzeniu polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.




środa, 22 marca 2017

ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM

Treściwa zupa z dodatkiem czerwonej fasoli na chłodne dni, jak ten dzisiejszy - doskonale rozgrzewa a przy tym rewelacyjnie smakuje. W wersji na szybko można użyć fasoli z puszki.



SKŁADNIKI


1 podwójna pierś z kurczaka,
1 l bulionu warzywnego,
1 cebula,
1 papryka czerwona,
½ puszki kukurydzy,
1 puszka pomidorów krojonych,
½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej,
2 łyżki mąki
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka,
papryka słodka,
2 łyżki oleju



WYKONANIE

Fasolę moczymy co najmniej 12 godzin przed ugotowaniem. Następnie gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy cebulę, dodajemy kurczaka oraz rozdrobnione papryczki chilli, smażymy 10 minut. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i pomidory podsmażamy 5 minut, podlewamy bulionem, dodajemy fasolę i kukurydzę – gotujemy 10 minut pod przykryciem, dodajemy paprykę słodką, przyprawę meksykańską oraz sól i pieprz, zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie – zagotowujemy.


niedziela, 19 marca 2017

SZARLOTKA W SŁOICZKU BEZ PIECZENIA

 Miałam ochotę na szarlotkę, ale nie chciało mi się robić ciasta, więc na szybko wymyśliłam taki deser, który trochę przypomina szarlotkę, a przy tym szybko się robi.

 

 

SKŁADNIKI

kilka pokruszonych herbatników deserowych,
100 g serka waniliowego,
100 ml śmietany 30%,
1 łyżeczka cukru pudru,
2 jabłka,
1 łyżka cukru,
cynamon,
orzeszki arachidowe do posypania




WYKONANIE

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę, przekładamy do rondla, podlewamy wodą, dodajemy cukier, dusimy do miękkości, posypujemy cynamonem, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek, mieszamy.
Na dnie pucharków układamy warstwę ciastek, następnie ubitą śmietanę z serkiem, a następnie jabłka, posypujemy orzechami.


środa, 15 marca 2017

CIASTECZKA LION

Pyszne i chrupiące ciasteczka z posypką lion Cukieteria, pełnoziarniste, z orzechami arachidowymi, to doskonała propozycja na drugie śniadanie czy przekąskę.





 

SKŁADNIKI

½ szkl. mąki graham,
3 łyżki mąki pszennej,
1/3 szkl. brązowego cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
60 g posiekanych orzechów arachidowych,
½ szkl. posypki Lion,
1 jajko,
2 łyżki masła orzechowego (bez soli i cukru),
100 g masła




WYKONANIE
Miękkie masło ucieramy z masłem orzechowym, dodajemy jajko, a następnie mąki wymieszane z proszkiem, cukrem i płatkami, dokładnie mieszamy, dodajemy na końcu orzechy i posypkę, mieszamy. Mokrymi dłońmi nabieramy masę, lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze zachowując odstępy. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.



Czas przygotowania: 30 min
Porcje: 25 sztuk


poniedziałek, 13 marca 2017

JAGLANA SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

Zdrowa i pożywna sałatka, doskonale sprawdzi się na obiad, drugie śniadanie czy kolację. Do przygotowania użyłam fasoli czerwonej firmy Cenos.

 




 

SKŁADNIKI


½ szklanki ugotowanej fasoli czerwonej Cenos,
½ szklanki ugotowanej zielonej fasolki,
1 upieczona pierś z kurczaka,
100 g sera feta,
kawałek czerwonej papryki,
½ łyżeczki czarnuszki,
cebula dymka ze szczypiorkiem,
curry,
sól,
pieprz,
oliwa ziołowa


WYKONANIE

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, osączamy, mieszamy ze szczyptą curry. Paprykę, kurczaka i fetę kroimy w paski lub kostkę. Kaszę mieszamy z fasolą, zieloną fasolką, papryką, kurczakiem, fetą, dodajemy posiekaną dymkę. Posypujemy pokrojonym szczypiorkiem, czarnuszką, polewamy oliwą.

sobota, 11 marca 2017

NIEBO W GĘBIE

 W starym zeszycie odkopałam przepis na ciasto o nazwie "niebo w gębie" i rzeczywiście jest przepyszne - szarlotka z orzechowym kremem, polecam na weekend.






SKŁADNIKI

CIASTO: forma 24x38 cm
4 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1/2 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 łyżka smalcu
2 żółtka, 1 całe jajko
2,3 łyżki śmietany (ile ciasto przyjmie)

MASA JABŁKOWA:
ok. 1,5 kg jabłek,
2-3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe

KREM ORZECHOWY:
2 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mleka 3,2 %
20 dag zmielonych orzechów włoskich
1 kostka masła
1 kieliszek wódki

DODATKOWO:
herbata do nasączenia
polewa czekoladowa

WYKONANIE
CIASTO: z podanych składników zagniatamy kruche kruche ciasto, dzielimy na 3 części, każdą część pieczemy ok.20-25 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasta nasączamy herbatą.
MASA JABŁKOWA: Jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem, dusimy w rondlu ok. 15 minut, następnie dodajemy galaretki, zagotowujemy. Gorącą masą przekładamy ciasta, dociskamy..
KREM ORZECHOWY: Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mleko, następnie orzechy, mieszamy, zagotowujemy na małym ogniu, uważając aby masa się nie przypaliła. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy po trochu masę orzechową oraz alkohol. Krem wykładamy na wystudzone ciasto, polewamy polewą.
 
 

niedziela, 5 marca 2017

CINNAMON ROLLS

Drożdżowe ślimaczki wypełnione cynamonowym nadzieniem, pychotka do codziennej kawy czy mleka, oraz deser na niedzielne popołudnie. Kto nie próbował jeszcze serdecznie polecam.

 


 

SKŁADNIKI
Ciasto:
ok. 250 g mąki pszennej,
150 ml ciepłego mleka,
15 g drożdży,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła

Nadzienie:
3 łyżki stopionego masła,
2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki brązowego cukru

Dodatkowo:
lukier,
kilka łyżek mleka





WYKONANIE
Zaczyn: Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. 
Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut. 
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 12 kawałków. 
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Wystudzone polewamy lukrem.


sobota, 4 marca 2017

PULPETY Z KASZĄ MANNĄ

Delikatne pulpety z dodatkiem kaszy manny w sosie pomidorowym, to pyszna propozycja na codzienny obiad. Pulpeciki podałam z moim ulubionym makaronem świderki od Lubella

 


 

SKŁADNIKI

Pulpety:
0,5 kg mięsa mielonego,
4 łyżki kaszy manny,
1 jajko,
sól,
pieprz,
mąka do obtoczenia

Sos:
1 cebula,
1 puszka krojonych pomidorów,
1szkl. bulionu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
2 ziarna pieprzu,
2 ząbki czosnku,
szczypta cukru,
1 łyżeczka bazylii




WYKONANIE 
Pulpety: 
Mięso mieszamy z jajkiem, kaszą i przyprawami, dobrze wyrabiamy. 
Sos:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, smażymy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Zblednowaną masę przekładamy do garnka, dodajemy bulion, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut, dodajemy koncentrat i cukier do smaku, gdyby sosu wyszło za mało dodajemy więcej wody. Do sosu wkładamy delikatnie pulpety, dusimy na małym ogniu 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Podajemy z ryżem, kaszą lub makaronem.