czwartek, 30 listopada 2017

FIT CZEKOLADKI

Pyszne domowe czekoladki na bazie masła orzechowego i odżywki białkowej.

 


 

 

SKŁADNIKI

gotowe korpusy czekoladowe,
1/3 szkl. masła orzechowego,
1 łyżka cukru trzcinowego Diamant,
1/3 szkl. mleka,
25 g odżywki białkowej o smaku orzecha laskowego,
1łyżka kakao,
gorzka czekolada,
mielone orzechy laskowe






WYKONANIE

Masło miksujemy z cukrem, mlekiem, odżywką i kakao. Gotowy krem przekładamy do worka cukierniczego. Nadziewamy korpusy. Wkładamy do lodówki na 30 minut aby masa stężała. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy, następnie oblewamy czekoladą, usuwamy nadmiar i obtaczamy w zmielonych orzechach.



#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant


 

wtorek, 28 listopada 2017

GOFRY Z DŻEMEM

Idealnie chrupiące gofry, któż ich nie lubi?  Ja od razu zjadam kilka naraz. Najlepszym dodatkiem jest dżem truskawkowy.

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki 

 


SKŁADNIKI
1 ¼ szkl. mąki pszennej,
½ szkl. wody gazowanej,
2 jajka,
¼ szkl. mleka,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3 łyżki rozpuszczonego masła,
dżem truskawkowy Łowicz



WYKONANIE

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz wystudzone masło, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności od gofrownicy. Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Studzimy na kratce, dzięki temu pozostaną chrupiące. Podajemy z dżemem.




poniedziałek, 27 listopada 2017

ZUPA Z CIECIORKI

Pyszna i pożywna zupa krem z cieciorki z dodatkiem warzyw, to propozycja na smaczny i ekspresowy obiad.

 

SKŁADNIKI
2 średnie marchewki,
3 średnie ziemniaki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 puszka cieciorki,
½ szkl. przecieru pomidorowego,
½ czerwonej papryki,
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
sól morska,
pieprz,
2 łyżki oliwy,
1 l bulionu



WYKONANIE

Marchew, cebulę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, zalewamy bulionem, gotujemy 10 minut, następnie dodajemy opłukaną i osączoną cieciorkę oraz paprykę pokrojoną w kostkę, dodajemy przecier, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, gotujemy kolejne 10-15 minut aż składniki będą miękkie. Część warzyw odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy.




niedziela, 26 listopada 2017

OMLET Z PŁATKAMI JAGLANYMI

Pyszny sycący omlet, to doskonała propozycja na rozpoczęcie dnia. Idealnym dodatkiem do omletu jest dżem truskawkowy.  

#lowicz #dzem #konfitura #truskawki



SKŁADNIKI

2 jajka,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki mleka,
1 łyżka płatków jaglanych
szczypta soli,
olej kokosowy,
½ łyżeczki sody oczyszczonej
dżem truskawkowy Łowicz,
cukier puder



WYKONANIE

Jajka miksujemy, dodajemy szczyptę soli, mąkę, mleko i płatki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wylewamy masę jajeczną, smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy z dżemem, oprószamy cukrem pudrem.



Z MIŁOOOŚCI DO TRUSKAWEK

sobota, 25 listopada 2017

ROGALIKI ORZECHOWO-CYNAMONOWE

Malutkie rogaliki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym. Podczas pieczenia uwalnia się cudowny aromat.



SKŁADNIKI
Ciasto:
135 g masła,
135 g serka do smarowania pieczywa,
1 łyżka cukru pudru,
135 g mąki pszennej


Nadzienie:
70 g zmielonych orzechów włoskich,
40 g cukru trzcinowego Diamant,
1 płaska łyżeczka cynamonu


Dodatkowo:
1 żółtko,
cukier waniliowy do posypania



WYKONANIE

Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagniatamy, dzielimy na 2 kulki, wkładamy do torebek foliowych a następnie na 30 minut do zamrażarki.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy nadzieniem, dzielimy na 16 trójkątów, zwijamy w rogaliki. Układamy na blasze, smarujemy żółtkiem, posypujemy cukrem waniliowym. Tak robimy z drugą częścią ciasta. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy na kratce.

Nadzienie: Orzechy mieszamy z cukrem i cynamonem.


#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant


poniedziałek, 20 listopada 2017

GULASZ MEKSYKAŃSKI Z BIAŁĄ FASOLĄ

#OlejKonwenanse z #OlejWielkopolski oraz zajrzyj na stronę  www.olejkonwenanse.pl i przygotuj gulasz meksykański trochę inaczej, bo z dodatkiem białej fasoli oraz łopatki meksykański. Trochę inna wersja tradycyjnego dania meksykańskiego, bo bez czerwonej fasoli ale równie smaczna.






SKŁADNIKI
0,5 kg łopatki wieprzowej,
1 papryka czerwona, 
1 papryczka chili,
1 cebula,
1 szkl. ugotowanej białej fasoli,
½ szkl. kukurydzy,
2 ząbki czosnku,
½ szkl. przecieru pomidorowego,
papryka wędzona w proszku,
sól,
pieprz,
3 ziela angielskie,
2 liście laurowe,
4 ziarna pieprzu,
2 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego,
majeranek


WYKONANIE
Mięso kroimy w dużą kostkę. Cebulę i paprykę kroimy w pióra. W rondlu na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, smażymy aż mięso lekko się podpiecze, podlewamy gorącą wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach. Dusimy aż mięso zmięknie, dodajemy paprykę, pokrojoną drobną papryczkę chilli, zalewamy przecierem, doprawiamy przyprawami oraz dodajemy czosnek. Dusimy 10 minut, a następnie dodajemy osączoną fasolę i kukurydzę. Gotujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdyby sos wyszedł za rzadki zagęszczamy go 1 łyżką wody rozrobionej w 1/4 szkl. wody. Gulasz podajemy w towarzystwie kaszy.




#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

ZUPA DYNIOWA Z KURCZAKIEM

Smaczna i pożywna zupa jesienna, która doskonale rozgrzewa.

 



SKŁADNIKI
500 g obranej dyni,
1 ziemniak,
1 marchewka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 szkl. bulionu,
1/4 łyżeczki papryki słodkiej,
olej wielkopolski,
sól morska,
szczypta pieprzu cayenne,
chleb tostowy,
2 łyżki prażonego słonecznika
30 dag piersi z kurczaka.
1 łyżeczka curry,
sól,
pieprz,
papryka słodka




WYKONANIE
Kurczaka marynuję w przyprawie curry, papryce, soli oraz pieprzu, mieszam z 2 łyżkami oleju. Odstawiam na 10 minut do lodówki, następnie smażę na złoty kolor.
Dynię przekrawam na pół, wybieram miąższ z pestkami, obieram ze skórki, kroję w kostkę. Cebulę kroję w piórka, marchew i czosnek w plastry. Do garnka wlewam 2 łyżki oleju, na rozgrzanym podsmażam cebulę i czosnek dodaję resztę warzyw oraz paprykę słodką.podsmażam 5 minut, mieszając. Zalewam bulionem, gotuję ok. 20 minut do miękkości składników. Całość blenuduję, doprawiam solą i pieprzem. Dodaję usmażonego kurczaka, mieszam. Podaję posypaną słonecznikiem oraz grzanką z chleba tostowego.




#OlejKonwenanse 
 #OlejWielkopolski 


niedziela, 19 listopada 2017

TOSTY FRANCUSKIE

 Mój pomysł na słodkie, leniwe śniadanie, które uprzyjemni nawet najbardziej ponury poranek. Olej konwenanse i przygotuj smaczne śniadanie na słodko .

 

 

 

SKŁADNIKI

4 kromki chleba pełnoziarnistego,
2 jajka,
2 łyżki mleka,
½ łyżeczki cukru trzcinowego,
¼ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:
1 banan,
2 truskawki,
krem czekoladowy,
masło orzechowe,
syrop trzcinowy lub klonowy
2 łyżki oleju rzepakowego wielkopolskiego




WYKONANIE

Chleb kroimy na trójkąty. Jajka mieszamy z mlekiem, cukrem i cynamonem. Na patelni rozgrzewamy olej. Jajka dokładnie moczymy w masie jajecznej z obu stron. Kładziemy na patelnie, smażymy z obu stron na złoto. Smarujemy kremem czekoladowym lub masłem orzechowym, układamy banany i truskawki, polewamy syropem.



#OlejKonwenanse 
 #OlejWielkopolski 


#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim

sobota, 18 listopada 2017

CZEKOLADOWE CRINKLES

 Pełne czekolady łatwe w zrobieniu, efektywnie wyglądające ciasteczka.

 

 

SKŁADNIKI

¼ kostki masła,
100 g gorzkiej czekolady,
50 g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao,
1/4 szkl. cukru pudru,
¾ szkl. mąki,
2 jajka,
szczypta soli,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do obtoczenia

WYKONANIE

Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę. Na końcu wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy folią, wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Ze schłodzonego ciasta robimy wałek, tniemy na jednakowe kawałki. Z każdego kawałka robimy kulkę wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy 12 min w 180 stopniach.


środa, 15 listopada 2017

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z MIĘSEM MIELONYM I WARZYWAMI

Kolorowa zapiekanka w jesiennych barwach z użyciem skarbów jesieni: ziemniaków, marchwi, pietruszki, cebuli, papryki, kalafiora i cukinii.
Podana na ciepło rozgrzeje w chłodne jesienne dni.

 

 




SKŁADNIKI

5 dużych ziemniaków,
30 dag mięsa mielonego,
1 szkl. przecieru pomidorowego,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 mała papryka,
sól,
pieprz,
2 ząbki czosnku,
słodka papryka,
majeranek,
1 cebula,
kilka różyczek ugotowanego kalafiora,
1 mała cukinia,
1 kulka mozarelli,
olej




WYKONANIE

Garnek firmy AMBITION
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie (użyłam garnka firmy Ambition), lekko studzimy, kroimy w kostkę, układamy w formie żaroodpornej. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone, startą na tarce marchew, pokrojoną w cienkie paski paprykę oraz pietruszkę, czosnek - całość smażymy. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy przecier oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majeranek. Dusimy kilkanaście minut. Gotowe mięso wykładamy na ziemniaki, układamy plastry mozarelli. Następnie układamy różyczki kalafiora oraz pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy 25 minut w 180 stopniach.


UWAGA:  na czytelników mojego bloga na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka zniżka w wysokości  10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) 

 

hashtag #myAmbition


wtorek, 14 listopada 2017

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY Z PULPECIKAMI

Pomysł na zupę wraz z mięsnymi pulpecikami oraz soczewicą, która ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne, stanowi doskonały pomysł na pożywne, rozgrzewające danie w chłodne jesienne dni. Magicznym składnikiem, dzięki któremu zupa rozgrzewa jest słodka papryka wędzona. Mnóstwo jesiennych, sezonowych warzyw uzupełnia walory odżywcze i smakowe dania.










SKŁADNIKI
na 3-4 osoby:
1 l bulionu warzywnego
½ szkl. czerwonej soczewicy,
1 marchew,
1 pietruszka,
1 cebula,
½ czerwonej papryki,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
sól, pieprz

Pulpeciki:
30 dag mięsa mielonego,
1 mała kajzerka,
1 jajko,
1/2 łyżeczki majeranku,
sól, pieprz, ząbek czosnku,
bułka tarta

Garnek AMBITION
Pulpeciki: Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron.

Soczewicę moczymy w wodzie przez noc, następnego dnia płuczemy, osączamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju podsmażamy cebulę z papryką wędzoną, dodajemy pietruszkę i marchewkę, chwilę smażymy. Podsmażone warzywa przekładamy do garnka, dodajemy wypłukaną soczewicę oraz ziele angielskie i liście laurowe, bulion, gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, dodajemy pulpeciki, gotujemy kolejne 10 minut. Rozrabiamy koncentrat w odrobinie wody, dodajemy do zupy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.




UWAGA:  dla czytelników mojego bloga na hasło ZDROWA-JESIEŃ czeka zniżka w wysokości  10% na produkty Ambition w sklepie Dajar (rabat obowiązuje do 31.12.2017r.) 

 

hashtag #myAmbition


piątek, 10 listopada 2017

CIASTKA KOKOSOWE Z CHIA

Wysokobłonnikowe pożywne, niezwykle kruche ciastka, które smakują rewelacyjnie w towarzystwie gorącej herbaty.













SKŁADNIKI

80 g oleju kokosowego,
8 łyżek mąki kokosowej,
1 jajko,
1 łyżka cukru kokosowego,
2 łyżki nasion chia,
1 łyżka suszonej żurawiny



WYKONANIE

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 10 min w 180 stopniach.