Przepyszne małe co nie co do kawy. Kruche orzechowe babeczki, wypełnione mega czekoladowym kremem z dodatkiem kawy, które przełamuje smak dżemu z czarnej porzeczki. Pięknie się prezentują i doskonale smakują dzięki prażonym orzechom laskowym Helio.
SKŁADNIKI
Babeczki: 16 sztuk
1 szkl. mąki tortowej,
½ szkl. mąki krupczatki,
100 g masła,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
1/3 szkl. cukru pudru,
olejek waniliowy
szczypta soli
Krem:
300 ml śmietany 30%,
150 g gorzkiej czekolady,
1 łyżka cukru pudru,
2 łyżki likieru czekoladowego,
1 czubata łyżeczka kawy
rozpuszczalnej
Dodatkowo:
masło do posmarowania foremek,
dżem z czarnej porzeczki
WYKONANIE
Babeczki: W misie malaksera mieszam obie mąki z
cukrem, orzechami, proszkiem do pieczenia i solą, dodaję zimne
masło, włączam urządzenie, aż powstanie gęsta kruszonka,
następnie dodaję olejek i jajko, mieszam aż składniki się
połączą. Gotowe ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Foremki
smaruję masłem, posypuję mielonymi orzechami. Ciasto cienko
rozwałkowuję, wycinam koła szklanką, układam w foremkach, lekko
dociskając. Spód babeczek nakłuwam widelcem. Piekę w rozgrzanym
piekarniku ok. 12-15 minut w 180 stopniach.
Krem: Śmietanę podgrzewam w rondelku, ale
nie zagotowuję. Zdejmuję z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę,
mieszam, aż się rozpuści. Przekładam do miski i studzę,
najlepiej całą noc. Następnie wystudzoną śmietanę ubijam na
sztywno, dodaję cukier, kawę i likier. Przekładam do rękawa
cukierniczego.
Babeczki smaruję dżemem, następnie
wypełniam kremem, dekoruję orzechami.