Już dawno miałam ochotę na zrobienie tego ciasta, w końcu się udało. Większość osób tradycyjnie dodaje brzoskwinie z puszki, ja akurat miałam mandarynki w puszce - wyszło pysznie. Jogurt naturalny z dodatkiem budyniu tworzy delikatną piankę, której nie można się oprzeć. Ciasto robi się łatwo i szybko, nie ma opcji żeby nie wyszło.
SKŁADNIKI
Ciasto: (blaszka 25x25 cm)
250 g masła,
¾ szkl. cukru,
5 żółtek,
3 szkl. mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do
pieczenia
Masa:
1 litr jogurtu naturalnego,
1 szkl. cukru,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
5 białek,
dodatkowo mandarynki w zalewie
WYKONANIE
Ciasto: 
Z podanych składników
zagniatamy ciasto, dzielimy na 2  nierówne części.
Większą
rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, drugą wkładamy do zamrażarki.
 
Masa: 
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budynie, delikatnie mieszamy, a na
końcu jogurt. 
Pieczemy ok. 1 godziny w 180
stopniach. 
Po wystudzeniu można posypać cukrem  pudrem. 
Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, jest delikatne a z mandarynkamimusi smakować jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuń