Czekoladowe blaty przełożone słodkim kremem z chrupiącym batonikiem kokosowym, a wszystko przełamuje lekko kwaśny smak jagód. Pychotka.
SKŁADNIKI
Ciasto: blaszka o
wymiarach 20x26 cm
4 jajka,
1 budyń czekoladowy,
½ szkl. cukru,
1 łyżka kakao,
2 czubate łyżki mąki
tortowej,
1 płaska łyżeczka proszku
do pieczenia
Krem:
300 ml kremówki,
200 g mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
3 batony Princessa kokosowa
3 łyżki jagód,
kilka kostek gorzkiej
czekolady
WYKONANIE
Ciasto:
Żółtka oddzielamy od
białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie
żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy
na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180
stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo
nasączyć).
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywo, dodajemy cukier puder, a następnie
serek mascarpone. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy 2
pokruszone Princessy oraz jagody.
Blaty ciasta przekładamy kremem, dekorujemy gorzką czekoladą i
kawałkami Princessy.