Tort ten przygotowałam na urodziny mojego 3-letniego synka który uwielbia koparki
SKŁADNIKI
BISZKOPT JASNY
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
BISZKOPT CIEMNY
5 jajek
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
2 łyżki kakao
KREM OREO
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 30%
1 gorzka czekolada
2 łyżki cukru pudru
4 ciastka oreo
KREM MALINOWY
200 ml śmietany 30%
1 galaretka malinowa
100 g malin
KREM ZIELONY /BRĄZOWY
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 30%
1 smietan fix
barwnik zielony
2 łyżki kakao
DODATKOWO
herbata do nasączenia
Dżem z czarnej porzeczki
WYKONANIE
BISZKOPT JASNY
Tortownica o średnicy 21 cm. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
BISZKOPT CIEMNY
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i octem. Ubić pianę z białek, dodać cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę i kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, zostawić w nim biszkopt na 5 minut.
KREM OREO
Śmietankę podgrzewamy, dodajemy posiekaną czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, następnie ubijamy, dodajemy cukier i mascarpone.
KREM MALINOWY
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku, studzimy. Ubijamy smietankę, dodajemy tezejaca galaretkę.
KREM ZIELONY/BRĄZOWY
Śmietankę ubijamy z cukrem i fixem, dodajemy mascarpone, dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy barwnik, a do drugiej kakao.
WYKONANIE
Biszkopty przekrawamy na pół, nasączamy herbatą. Brazowy biszkopt smarujemy dzemem, następnie połowa kremu oreo, kruszymy ciasteczka, układamy jasny biszkopt, smarujemy kremem malinowym, układamy maliny, przykrywamy jasnym biszkoptem, smarujemy resztą kremu oreo i posypujemy ciasteczkami. Przykrywamy ciemnym biszkoptem. Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Nastepnie dekorujemy wierzch zielonym kremem, a boki brązowym.