Serniki pasują na każdą okoliczność, czy to święta, imieniny, urodziny lub do niedzielnej kawy. Uwielbiam serniki, dlatego wymyślam różne wariacje na ich temat. Oto jedna z nich.
SKŁADNIKI
Ciasto kruche: blaszka o wym. 24x38cm
2 szkl. mąki,
1 żółtko, 1 jajko
125 g margaryny,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
śmietana
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka,
30 dag twarogu,
200 g margaryny,
1,5 szkl. cukru,
10 żółtek, 5 białek,
1 budyń śmietankowy,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżki kaszy manny,
olejek cytrynowy,
1 łyżka kakao w proszku
Polewa czekoladowa:
¼ kostki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao
Posypka kokosowa:
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka margaryny
1 łyżka cukru
2 szkl. mąki,
1 żółtko, 1 jajko
125 g margaryny,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
śmietana
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka,
30 dag twarogu,
200 g margaryny,
1,5 szkl. cukru,
10 żółtek, 5 białek,
1 budyń śmietankowy,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżki kaszy manny,
olejek cytrynowy,
1 łyżka kakao w proszku
Polewa czekoladowa:
¼ kostki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao
Posypka kokosowa:
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka margaryny
1 łyżka cukru
Dodatkowo:
kakao do posypania ciasta
WYKONANIE
1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem
dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy.
Chłodzimy 30 min.
2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy
miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę
i olejek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - delikatnie
mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1
łyżkę kakao. Mieszamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao.
Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i
tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków
robimy wzorki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do
wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
4. Polewa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao-
mieszamy dokładnie. Polewamy ciasto.
5. Posypka kokosowa: Rozpuszczamy na patelni margarynę, dodajemy wiórki
i cukier, prażymy ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru.
Wystudzoną posypką posypujemy polewę.