sobota, 30 kwietnia 2016

SERNIK MARMURKOWY

Serniki pasują na każdą okoliczność, czy to święta, imieniny, urodziny lub do niedzielnej kawy. Uwielbiam serniki, dlatego wymyślam różne wariacje na ich temat. Oto jedna z nich.

 



 SKŁADNIKI 

Ciasto kruche: blaszka o wym. 24x38cm
2 szkl. mąki,
1 żółtko, 1 jajko
125 g margaryny,
½ szkl. cukru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
śmietana

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka,
30 dag twarogu,
200 g margaryny,
1,5 szkl. cukru,
10 żółtek, 5 białek,
1 budyń śmietankowy,
1 łyżka mąki pszennej,
2 łyżki kaszy manny,
olejek cytrynowy,
1 łyżka kakao w proszku

Polewa czekoladowa:
¼ kostki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao

Posypka kokosowa:
4 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżka margaryny
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
kakao do posypania ciasta

WYKONANIE
1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min.
2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy.
3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
4. Polewa: Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie. Polewamy ciasto.
5. Posypka kokosowa: Rozpuszczamy na patelni margarynę, dodajemy wiórki i cukier, prażymy ciągle mieszając do uzyskania złotego koloru. Wystudzoną posypką posypujemy polewę.







czwartek, 28 kwietnia 2016

SAŁATKA KONSERWOWA

Prosta i szybka, smaczna sałatka kryzysowa. Większość z tych składników mam w domu pod ręką i gdy chcę zjeść coś dobrego i pożywnego, robię tą sałatkę.

 


 

SKŁADNIKI

½ czerwonej papryki (można użyć konserwowej),
20 dag szynki konserwowej,
¾ puszki fasoli czerwonej,
4-5 ogórków konserwowych,
3 jajka ugotowane na twardo,
½ cebuli
sól, pieprz,
2 łyżki majonezu


WYKONANIE

Paprykę, ogórki i jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i fasolę osączamy z zalewy, przepłukujemy pod bieżącą wodą, Szynkę kroimy w paski, cebulę w piórka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz.



Polecam firmę  ORZECH mają tam duży wybór produktów, niezbędnych w naszej kuchni!!!

środa, 27 kwietnia 2016

TRUFLOWY MARCHEWKOWIEC

Marchewkowe ciasto nasączone alkoholem z pyszną masą truflową.

 




 


SKŁADNIKI

Ciasto:
forma o wym 24x34 cm
3 jajka,
½ szkl. cukru,
1 i 1/3 szkl. mąki,
1/2 szkl. oleju,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka kakao,
1 płaska łyżka cynamonu,
1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki,
garść suszonej żurawiny,
½ szkl. posiekanych orzechów

Masa truflowa:
300 ml śmietanki 36 %,
1 czekolada truflowa

Dodatkowo:
gorzka czekolada do posypania

Poncz:
1/3 szkl. przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki


WYKONANIE

1. Ciasto: Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę, olej oraz resztę składników, na samym końcu dodajemy marchew, mieszamy łyżką, wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy 30-35 min w 180 stopniach.



2. Masa truflowa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 5 łyżek śmietany, studzimy.
Resztę śmietany ubijamy, dodajemy wystudzoną czekoladę. Ciasto nasączamy ponczem, nakładamy krem, posypujemy startą czekoladą. Schładzamy 2 godziny w lodówce.

wtorek, 26 kwietnia 2016

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Klasyczna domowa potrawa, smaczna i pożywna. Zamiast tradycyjnej fasoli Jaś użyłam drobnej fasoli od firmy CENOS.







SKŁADNIKI

40 dag kiełbasy zbójnickiej,
10 dag boczku wędzonego,
1 cebula,
2 liście laurowe,
4-5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren pieprzu czarnego,
1 -2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki majeranku,
sól,
pieprz,
papryka słodka w proszku



WYKONANIE

Fasolę płuczemy w zimnej wodzie, zalewamy wodą, odstawiamy na całą noc do napęcznienia. Następnie zmieniamy wodę, gotujemy fasolę pod przykryciem do miękkości (60-80 minut). 
Kiełbasę, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni podsmażamy najpierw boczek, następnie dodajemy cebulę i kiełbasę. Zawartość patelni dodajemy do miękkiej fasoli, doprawiamy przyprawami, dodajemy koncentrat. Całość zagęszczamy mąką rozrobioną w ¼ szklanki zimnej wody, chwilę gotujemy.  Podajemy z pieczywem.


poniedziałek, 25 kwietnia 2016

ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE SEROWO-JAGODOWE

 Domowe drożdżóweczki, najlepsze ...





 


SKŁADNIKI

Ciasto:
25 g drożdży,
80 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 200 g mąki,
1 jajko,
¼ szkl. oleju

Nadzienie:
150 g twarogu,
2 łyżki śmietany,
2 łyżki cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego

Dodatkowo:
1 szklanka jagód,
mleko


WYKONANIE
1. Nadzienie:Twaróg mieszamy z cukrem, budyniem i śmietaną . 
2. Ciasto: Drożdże kruszymy w dużej misce, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i sól, mieszamy i odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy mąkę, jajko i olej. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienko w prostokąt. Smarujemy nadzieniem, posypujemy jagodami,  zawijamy w roladę i tniemy w 2-cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy mlekiem. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w 180 stopniach 15-18 min. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.



niedziela, 24 kwietnia 2016

TARTA Z PIECZARKAMI NA GRAHAMOWYM SPODZIE

Jest to danie doskonałe zarówno na przystawkę, kolację, jak również obiad.






SKŁADNIKI

Ciasto:
1 szkl. mąki graham Młynomag,
½ szkl. mąki pszennej luksusowej Młynomag,
1 jajko,
1/3 szkl. oleju (użyłam po suszonych pomidorach),
1/3 łyżeczki soli,
1/3 szkl. letniej wody

Farsz:
200 g pieczarek,
6 plastrów salami,
kilka suszonych pomidorów,
1 cebula,
2 jajka,
½ szkl. śmietany 18%,
100 g sera feta,
sól, pieprz, papryka słodka do smaku,
2-3 łyżki masła



WYKONANIE

Ciasto:
W misie malaksera umieszczamy mąki, dodajemy sól, jajko, olej i wodę, miksujemy aż powstanie kulka. Wkładamy do torebki foliowej, schładzamy 20-30 min w lodówce. (Ciasto można zagnieść również ręcznie).

Farsz:
Cebulę kroimy w piórka. Pieczarki kroimy w plasterki. Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, podsmażamy na złoto.
Salami i pomidory kroimy w paski.
Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy rozdrobnioną fetę, doprawiamy do smaku przyprawami.

Ciasto cienko rozwałkowujemy. Formę na tartę wykładamy ciastem, nakłuwamy dno widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i posypujemy grochem, pieczemy 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, na dnie ciasta układamy salami oraz pieczarki z cebulą, zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym, na wierzchu układamy suszone pomidory oraz kilka pieczarek. Zapiekamy jeszcze ok. 25 min, aby masa się ścięła.





sobota, 23 kwietnia 2016

CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI

Obłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa, przypominająca smakiem ptasie mleczko. PYCHOTA!!!

 



SKŁADNIKI

Spód herbatnikowy:
60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
500 g sera twarogowego z wiaderka,
90 g gorzkiej czekolady,
1/2 szkl. śmietany 36%,
3-4 łyżki cukru pudru,
1/3 szkl. likieru czekoladowego Dalkowski,
4 łyżeczki żelatyny,
1/3 szkl. wrzątku

Galaretka:
3/4 opakowania galaretki wiśniowej,
słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie








WYKONANIE

Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min.
Masa serowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie po łyżce twarogu. Dolewamy likier, dodajemy wystudzoną czekoladę oraz przestygniętą żelatynę, mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy. Wyrównujemy powierzchnię.



Galaretka: wiśnie osączamy z zalewy (soku), 1 szklankę soku zagotowujemy, rozpuszczamy w niej galaretkę, zostawiamy do stężenia. Wiśnie układamy na masie serowej, zalewamy tężejącą galaretką. Podajemy gdy galaretka całkowicie stężeje.

piątek, 22 kwietnia 2016

ANANASOWIEC Z BEZĄ

pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto z kokosową bezą w środku, jedno z moich ulubionych

 

 
SKŁADNIKI  

BISZKOPT: blaszka 24x38 cm
7 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju


Beza kokosowa:
4 białka,
 ¾ szkl. cukru, 
1 szkl. wiórek kokosowych, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem ananasowy:
puszka ananasa w zalewie,
 budyń waniliowy, 
kostka masła, 
2 łyżki masy krówkowej, 
¾ szkl. cukru pudru, 
4 żółtka



Polewa czekoladowa:
¼ kostki margaryny,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao


Dodatkowo: 
 wiórki kokosowe do posypania,
sok ananasowy do nasączenia


WYKONANIE

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty i nasączamy sokiem ananasowym rozrobionym z wodą.

Beza kokosowa: 
 Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, proszek i wiórki, mieszając delikatnie łyżką. Pieczemy na złoty kolor ok. 20 min.

Krem ananasowy:
Ananasy odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę. Na soku (1 szkl. – jeśli będzie za mało dolewamy wodę) gotujemy budyń. Ucieramy masło z cukrem i masą krówkową, dodajemy żółtka, następnie ostudzony budyń- dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę ananasy i mieszamy łyżką. 

Polewa czekoladowa:
Rozpuszczamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao- mieszamy dokładnie.
 
Przełożenie ciasta
Biszkopt- krem- beza kokosowa – krem – biszkopt- polewa – wiórki kokosowe



czwartek, 21 kwietnia 2016

CIASTO SHREK Z ANANASEM

Pyszne, lekkie i orzeźwiające ciasto. 

 



 

SKŁADNIKI

CIASTO:
5 jajek,
3/4 szkl. cukru,
1 szkl. mąki pszennej,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
1 łyżka kakao

Zielona masa:
3 szkl. zielonego soku Kubuś
2 budynie waniliowe,
1/2 galaretki o smaku kiwi,
 
Masa biała:
300 ml śmietany 30%,
2 serki waniliowe po 150 g każdy,
2 śmietan-fixy,
3 łyżki cukru pudru
 
Dodatkowo:
delicje malinowe,
galaretka malinowa,
3 plastry ananasa,
1/2 op. galaretki o smaku kiwi

  WYKONANIE
CIASTO: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i kakao. Na końcu dodajemy ocet. Wylewamy na blaszkę o wym. 24x38 cm. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Masa zielona: 2 szkl. soku zagotowujemy. W pozostałym soku rozrabiamy budyń, wlewamy do gotującego soku, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę w proszku i mieszamy do rozpuszczenia.
Masa biała: ubijamy kremówkę, dodajemy serek a na końcu usztywniacz wymieszany z cukrem pudrem.
Galaretkę malinową rozpuszczamy w 1,5 szkl. wrzącej wody. 
Galaretkę kiwi rozpuszczamy w 0,5 szkl. wrzącej wody, przelewamy do naczynia, zostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Po stężeniu kroimy w kostkę. Ananasa drobno kroimy.
Wykonanie ciasta: Biszkopt smarujemy przestudzoną zieloną masą, układamy delicje, przykrywamy jasnym kremem. Posypujemy ananasem i zieloną galaretką. Zalewamy galaretką malinową.

 


środa, 20 kwietnia 2016

SAŁATKA SZWABSKA

Długo nosiłam się z zamiarem zrobienia tej sałatki, odkąd obejrzałam Kuchenne rewolucje z Magdą Gessler. W końcu przyszła pora i postanowiłam skorzystać z przepisu. Sałatka idealna dla wielbicieli ostrych smaków.

 



 

SKŁADNIKI

30 dag mortadeli,
2 pomidory,
1 cebula,
½ cebuli lub 1 mała

Sos:
1 łyżka soku z cytryny,
3 łyżki musztardy łagodnej,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki oliwy,
szczypta cukru,
sól, pieprz,
szczypiorek



WYKONANIE 

Mortadelę kroimy w paski. Pomidory, paprykę i ogórki kroimy w kostkę, Cebulę kroimy w piórka. Sos: musztardę mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę i cukrem. 
Składniki na sałatkę mieszamy ze sobą, polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Sałatkę wkładamy do lodówki na 1 godzinę aby smaki się przegryzły.

wtorek, 19 kwietnia 2016

PIEGUSKI PEŁNOZIARNISTE

Zdrowy deser na bazie płatków owsianych i mąki graham, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Niezastąpione ciasteczka gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Smakują rewelacyjnie z mlekiem lub kawą. Na drugie śniadanie i na przekąskę jak znalazł.
Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych niż inne mąki pszenne, witaminy z grupy B oraz błonnik, a także obniża poziom cholesterolu.
Natomiast płatki owsiane oprócz tego, że są cennym źródłem błonnika, dostarcza
takie witaminy, jak: B6, E i PP oraz potas, wapń, jod, selen i magnez.

 








SKŁADNIKI

½ kostki masła,
1 szkl. mąki graham Młynomag,
2 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag,
1/3 szkl. cukru,
1 jajko,
szczypta soli,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cukru cynamonowego,
100 g kropelek czekoladowych ( z gorzkiej czekolady)



WYKONANIE

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, ucieramy na puch Następnie dodajemy mąki, cukier cynamonowy oraz sól i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy płatki owsiane oraz czekoladę, delikatnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Studzimy na kratce.




Uwaga!!! Pomiędzy ciastkami należy zachować odległość, gdyż urosną w trakcie pieczenia.
Z podanej porcji wyszło mi 25 ciastek. Jeśli chcecie aby ciasteczka były grubsze, nie należy zbyt spłaszczać. Ciasteczka są bardzo kruche.


poniedziałek, 18 kwietnia 2016

WANILIOWE MUFFINKI Z WIŚNIAMI

Lekkie i puszyste muffinki z dodatkiem likieru waniliowego, który nadaje nadaje muffinkom niezwykłego aromatu.




SKŁADNIKI na 12 sztuk:
1 szkl. mąki pszennej,
1/3 szkl. cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¼ szkl. oleju,
kilkanaście drylowanych wiśni,
cukier puder do posypania



WYKONANIE
Suche składniki mieszamy z suchymi w 1 misce, a w drugiej misce łączymy mokre składniki. Do mokrych składników wsypujemy suche, mieszamy łyżką. Przekładamy do papierowych papilotek na muffinki, wciskamy po 2-3 sztuki wiśni. Pieczemy ok 18-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.



Papilotki, w których upiekłam muffinki pochodzą ze sklepu internetowego PAPILART. Zapraszam na ich stronę, mają tam duży wybór różnego rodzaju form i foremek do pieczenia słodkich wypieków.

GRAHAMOWY OMLET

No cóż ... weekend szybko minął, znów poniedziałek ... i kolejny tydzień przed nami. Aby uprzyjemnić sobie początek tygodnia przygotujmy sobie pełnowartościowy posiłek, taki jak ten omlecik, który da nam energię na cały dzień.
Poza tym mąka graham to źródło cennych składników odżywczych. Moc owoców a całość uwieńczona miodem, pychotka!!! do tego kakao lub mleko, aż ciężko oderwać się od talerza ... Takie kolorowe śniadanie doskonałe jest również dla maluchów niejadków.

 

 

 


SKŁADNIKI
2 jajka,
1 łyżka mąki pszennej Młynomag,
1,5 łyżki mąki graham Młynomag,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżki mleka,
szczypta soli



Dodatkowo:
kiwi, jagody,
2-3 łyżki masła

WYKONANIE

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąki i mleko, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, wylewamy masę jajeczną, wyrównujemy. Smażymy na małym ogniu z 1 strony, następnie przewracamy ostrożnie i smażymy z drugiej strony. 
  Omlet zdejmujemy z patelni, kroimy w trójkąty, układamy ulubione owoce, polewamy miodem.